SVEČANO USELJENJE U ZGRADU U PANČEVAČKOJ ULICI: Uručeni ključevi stanova za četrdeset izbegličkih porodica

Maja je jedna od bezbroj devojčica i dečaka u izbegličkoj koloni iz Hrvatske koja je, 1995. godine, morala da se seli iz svoga doma – tada je imala samo pet godina, a sada se Maja Devetak, majka četvorto dece, useljava u stan koji se nalazi u zgradi u Pančevačkoj ulici u Zrenjaninu.

Još 39 porodica, osim Majine, koja je u naš grad došla iz Siska, dobilo je danas ključeve stanova čije se čekanje produžilo na gotovo četvrt veka. Većina ih je izgubila nadu, pojedini nisu krili radost, dok su deca veselo trčkarala i pokazivala nam, uz osmeh, svoju sobu. A neki su negodovali iz različitih razloga, uglavnom što su im očekivanja, ali i obećanja, bila veća od onog što su dobili…

Kako je informisano, reč je o trajnom smeštaju najugroženijih porodica izbeglih i raseljenih lica sa područja nekadašnje Jugoslavije – Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Zgrada u Pančevačkoj ulici je jedna u nizu izgrađenih u sklopu Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji. Osnova za njenu izgradnju je svojevremeno sklopljen ugovor između Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije i Grada Zrenjanina. Vrednost investicije je oko 1,2 miliona evra – donacija iz Fonda Regionalnog stambenog programa, posredstvom Banke za razvoj Saveta Evrope i učešće Grada Zrenjanina.

Opširnije u štampanom izdanju

B.J.

Foto: Grad Zrenjanin