SVEČANOST U GRADSKOJ KUĆI: Potpisani ugovori za „Svetosavsku stipendiju”

Svetosavske stipendije, koje sedmi put dodeljuje Organizacija Svetosavlje, dobilo je za školsku 2017/2018 godinu pet studenata i osamnaest učenika sa teritorije Grada Zrenjanina i Opštine Žitište.

Svečano potpisivanje ugovora je obavljeno danas u podne u baroknoj sali Gradske kuće. U ime Organizacije Svetosavlje ugovore je sa učenicima potpisao novoizabrani predesednik Dragan Vidaković. Svečanosti su prisustvovali gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura i članovi Organizacije Svetosavlje.

Svetosavska stipendija 1

Stipendije će primiti, kako je rekao Dragan Vidaković, odlični učenici i studenti iz porodica u kojima je više od troje dece i slabijeg su materijalnog stanja. Godišnja svetosavska srednjoškolska stipendija je 30 hiljada dinara a studentska 80.000 i biće isplaćivana u deset mesečnih rata.

– Dva su problema nas u „Svetosavlju” motivisala da pokrenemo Svetosavski fond – podsetio je Vidaković. – Jedan je upravo problem nataliteta, koji odavno prepoznajemo kao jedan od najvećih problema našeg društva i našeg naroda, koji ozbiljno preti našem narodu. S druge strane je problem koji je i globalnih razmera, sve većeg raslojavanja u društvu i podele na one koji imaju i koji nemaju. Iz ta dva velika razloga „Svetosavlje” je 2011. godine oformilo fond, s ciljem da pomogne deci iz porodica sa više dece, koja su slabijih materijalnih mogućnosti, pre svega, u njihovom školovanju, ali i da promoviše neke tradicionalne vrednosti našeg društva.

Svetosavska stipendija 6

Prema rečima gradonačelnika Janjića, koji je čestitao stipendistima „Svetosavlja”, ovo su najlepši povodi za okupljanje u Gradskoj kući i sigurno među najlepšim aktivnostima koje obavlja kao gradonačelnik.

– Kada se dodeljuju stipendije učenicima i studentima, znači da su ovde najbolji među najboljima, oni kojima mogu da se ponose i njihovi roditelji i nastavnici, ali sigurno i Grad Zrenjanin – rekao je gradonačelnik Janjić i dodao: – Drago mi je što u našem gradu postoje uspešni ljudi, udruženi oko organizacije poput „Svetosavlja“, koji izdvajaju sredstva za stipendiranje učenika i studenata koji postižu dobre rezultate. To je sigurno dobar pravac, kojim treba da krenu i drugi naši uspešni sugrađani, da omogućimo našoj deci da završe škole i fakultete, a kasnije da ovde nađu dobar posao i da se ostvare i profesionalno i porodično. Grad, kroz različite programe, izdvaja značajna sredstva za stipendiranje i pomoć učenicima i studentima, ali želi da im stvori što bolji ambijent za školovanje i rad. Želja nam je da budemo i veliki obrazovni centar, da sadašnji broj od oko 2.000 studenata povećamo na pet hiljada, kao i da im obezbedimo uslove za zapošljavanje i da među njima bude i onih koji će voditi grad u budućnosti, i možda biti direktori postojećih ili nekih novih preduzeća.

U ime stipendista se zahvalila Doroteja Ćirić, studentkinja druge godine klavira Fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu.

B.J.

Svetosavska stipendija 5