BIĆE PREDSTAVLJENA DVA NOVA DELA UGLJEŠE ŠAJTINCA: Književno veče u mesnoj zajednici na Bagljašu

Promocija novih knjiga Uglješe Šajtinca „Žena iz Huareza“ i „Banda neželjenih ljubimaca“ održaće se u petak, 15. decembra u 19 časova u čitaonici mesne zajednice „Veljko Vlahović“.

О knjigama će govoriti urednik izdavačke kuće „Arhipelag“ Gojko Božović i profesor srpskog jezika i književnosti Dragan Rajačić. Promociju organizuju udruženje „Bagljaškult“ i mesna zajednica „Veljko Vlahović“.

Žena iz Huareza“ je zbirka pripovedaka o migracijama, bekstvima i izmeštenosti. Objavljena je ove godine u izdanju „Arhipelaga“.
„Od splina banatske svakodnevice, preko junaka koji beže iz stvarnosti koju poznaju u stvarnost koja im je potpuno nepoznata, migranata koji se na svom putu sreću sa opasnostima i izazovima, pretnjama i prevarama, bodljikavim žicama i opasnim ljudima, do susreta sa granicama i graničarima, uključujući i epsko proterivanje iz Tunisa“, stoji u opisu ove knjige.

Roman za decu „Banda neželjenih ljubimaca“ objavljen je takođe ove godine, u izdanju „Pčelice“. „Posle neimenovane katastrofe koja je zadesila spoljni svet, životinje ostaju same u prodavnici kućnih ljubimaca. Alegorična slika neobjašnjivih sukoba u ljudskom svetu preneta je na junake ovog romana. Iako različitih životinjskih vrsta, različitih karaktera i različitih pogleda na život, shvataju da jedino ujedinjeni mogu naći izlaz iz naizgled bezizlazne situacije i preživeti“, navedeno je u kratkom opisu ovog romana.

M.M.