SVEČANOST U SALONU ISTORIJSKOG ARHIVA ZRENJANIN: Protokol o saradnji Biblioteke, Arhiva i NIP „Zrenjanin”

Čelnici kulturnih ustanova – Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin”, Istorijskog arhiva Zrenjanin i NIP „Zrenjanin” potpisali su danas protokol o saradnji, na svečanosti u Salonu Istorijskog arhiva Zrenjanin. Svečanost je organizovana povodom 70. godišnjice Istorijskog arhiva i 65. godišnjice lista „Zrenjanin“. Tim povodom je otvorena i izložba „Istorijski arhiv Zrenjanin, institucija sa velikim I“, čiji je autor dr Filip Krčmar.
Protokol o saradnji su potpisali direktorka Istorijskog arhiva Zrenjanin Mirjana Basta, direktor zrenjaninske Biblioteke Milan Bjelogrlić i direktor, glavni i odgovorni urednik lista „Zrenjanin“ Dalibor Bubnjević.
Prisustvovali su gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjića, njegov zamenik Saša Santovac, pomoćnici Simo Salapura, Duško Radišić i Dragan Ćapin, predsednik Skupštine Grada Zrenjanina Oliver Mitrović, zamenica Ljuba Travica, načelnica Srednjobanatskog okruga Snežana Vučurević, predstavnici privrednog, kulturnog, obrazovnog, javnog i sportskog života grada.

arhiv i list zrenjanin 0002_njegovicarhiv i list zrenjanin 0001_njegovic
– Saradnja naših ustanova, koju smo ozvaničili potpisivanjem protokola, omogući će uvid građana u arhivsku građu, kroz zajedničko korišćenje tehničkih i drugih kapaciteta sve tri ustanove – rekla je, između ostalog, Mirjana Basta.
Naša je želja da što više koristimo savremene trendove digitalizacije, a jedan od prvih delova naše građe koji je digitalizovan upravo su primerci lista „Zrenjanin“, od prvog do poslednjeg broja.
Izrazivši zadovoljstvo što prisustvuje obeležavanju dve značajne godišnjice, gradonačelnik Janjić je istakao da ovi datumi zavređuju svaku pažnju.

arhiv i list zrenjanin 0003_njegovic arhiv i list zrenjanin 0004_njegovic
– Drago mi što Istorijski arhiv čuva građu koja je sve dostupnija našim građanima, ali i što svake nedelje izlazi naš lokalni list, koji takođe predstavlja neku arhivsku građu za budućnost – rekao je Janjić. – Podsetiću na onu krilaticu davno izrečenu, da ono što nije objavljeno u listu „Zrenjanin“, nije se ni desilo u gradu.
Milan Bjelogrlić je objasnio da nije reč o pukom potpisivanju dokumenta, već o suštinskoj potrebi da je u središtu pažnje „Njegovo veličanstvo čitalac“. Bjelogrlić je najavio da će sledeće godine biti obeležena 178. godinjica čitalaštva u našem gradu.

arhiv i list zrenjanin 0005_njegovic arhiv i list zrenjanin 0008_njegovic arhiv i list zrenjanin 0007_njegovic
Upravo Njegovo veličanostvo čitalac je, prema rečima Dalibora Bubnjevića, razlog zbog kojeg „Zrenjanin“ postoji već 65 godina, a tiraž od 7.800 i 8.000 prodatih primeraka najbolje svedoči o interesovanju čitalaca. Kako je rekao, „Zrenjanin“ potpisuju mladost i iskustvo, a 56 strana čine i marketinške poruke, oglasi, pomeni…
– Istorijski arhiv u Zrenjaninu mnogo je više od nekog arhivskog depoa, on je nepresušno vrelo različitih priča, ljudskih životnih sudbina, čiji je samo mali deo predstavljen na izložbi, kroz prikaz rada ustanove od njenog osnivanja do danas – rekao je Filip Krčmar.

arhiv i list zrenjanin 0010_njegovic arhiv i list zrenjanin 0013_njegovic arhiv i list zrenjanin 0012_njegovic
Na svečanosti je uručena donacija „Vojvođanske banke“ Istorijskom arhivu – deset kompjutera. Donaciju je Miri Basti uručio direktror Vojvođanske banke – Filijale u Zrenjaninu Milan Lisov.
Prikazan je i promotivni film o listu „Zrenjanin”. Voditeljka programa bila je Iva Isakov.

B. Jajić

Foto: J. Njegović Drndak

arhiv i list zrenjanin 0015_njegovicarhiv i list zrenjanin 0017_njegovicarhiv i list zrenjanin 0016_njegovicarhiv i list zrenjanin 0018_njegovicarhiv i list zrenjanin 0020_njegovicarhiv i list zrenjanin 0021_njegovic arhiv i list zrenjanin 0022_njegovic arhiv i list zrenjanin 0023_njegovic arhiv i list zrenjanin 0024_njegovic