TRIBINA  O MEDIJSKOJ FOTOGRAFIJI: predstavili se fotoreporteri Večernjih novosti

Večerašnja tribina o medijskoj fotografiji održana u Kulturnom Centru grada Zrenjanina privukla je znatan broj kako onih starih poznavalaca fotografije tako i one koji u svetu ove popularne umetnosti prave svoje prve ozbiljne korake. Na skupu su se predstavili fotoreporteri Večernjih novosti Darko Dozet i Zoran Jovanović Mačak.

Veče medijske fotografije otvorio je Zoran Jovanović Mačak citirajući tekst iz knjige A. Šafranskog a, koji je još 1934. godine napisao Sibin V. Todorović (šef kabineta Ministra vojske i mornarice) – “Davno je prošlo vreme, kada je fotografija bila dostupna samo pojedincima ili fotografima od zanata. Danas je fotografija u životu čoveka dobila naročiti značaj i prodrla je duboko u sve slojeve društva. Obzirom na značaj i koristi koje fotografija pruža čoveku, u većini država poklonjena je ovoj naročita pažnja i razvijena je velika akcija, da se pruže potrebna znanja iz oblasti fotografije svima koji žele da joj se posvete. U tome ciju u mnogim državama fotografija je uvedena kao obavezan predmet izučavanja ne samo u višim i srednjim, već i u nižim školama. U mnogim državama fotografija se iskorištava kao moćno reklamno sredstvo za propagandu svoje zemlje, za koju svrhu, od naročitog je značaja umetnička fotografija pomoću koje smo u stanju da predstavimo celome svetu sve lepote i osobine svoje zemlje. U sadašnje doba primena fotografije toliko je prodrla u mase naroda da slobodno možemo reći da je ona postala sredstvo nacionalne propagande.” Ovaj tekst iz davne 1934. godine mnogima će se doimati kao da je pisan juče, konstatovao je Zoran Jovanović Mačak.
On je takođe podelio svoja iskustva kada je autorsko i vlasničko pravo u pitanju, kao neizbežnu  stavku u bavljenju ovom branšom. Predočio je na pravu važnost fotografije i kakva je i kolika njena uloga u očima čitalaca. Etički pristup fotografiji kao nezaobilaznu normu svakog profesionalca. Takođe se dotakao i teme analogne fotografije i kako upravo ona kao takva može u mnogo čemu parirati današnjim digitalnim DSLR snimcima.
U uvodnoj reči Darko Dozet se zahvalio Pokrajinskom sekreterijatu za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, a pre svega UNS-u na nesebičnoj podršci kada je predložen zakon o oduzimanju autorskih prava koji upravo velikom zalaganjima ovog udruženja nije ugledao svetlo dana.
Na pitanje urednice Radio – televizije Vojvodine i predsednice Društva novinara Vojvodine Eržebet Pap Reljin kakva fotografija mora da bude , Dozet je rekao da fotografija pre svega mora da probudi emociju, da bude istinita, tj. da na najbolji mogući način, bez manipulisanja njome,  mora da predstavi stvarni događaj.
Pokazujući nam svoje fotografije snimljene u protekle dve decenije mogu zaključiti da je jedino strast ona koja prethodi zaljubljenosti u fotografiju i da zajedno drže temelj i istrajavaju u svetu dokumentacije jednog vremena, fotografije.
Fotoaparat je sprava iza koje se ponekad možeš sakriti ili moćno oružje iz kojeg možeš da okineš,  zaključio je na kraju predavanja Darko Dozet.
Alisa Junuzović

Foto: Jovan Njegović Drndak