URUČENE DVE MONTAŽNE KUĆE IZBEGLIM LICIMA: Krov nad glavom za dve porodice

Od danas porodice Bojana Cvijanovića i Tijane Pogačar imaju svoj krov nad glavom. Ove dve izbegličke porodice su zahvaljujući Regionalnom stambenom programu koji se sprovodi na teritoriji republika Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije dobile montažne kuće u Perlezu, odnosno Tomaševcu.

– Program je namenjen izbeglim licima sa područja bivše Jugoslavije, koji su u periodu od 1991. do 1995. godine prebegli iz svojih domova i na teritoriji Srbije nemaju svoju imovinu – istakla je Jelena Tomić, menadžerka za odnose sa javnošću za upravljanje projektima u Javnom sektoru prilikom potpisivanja ugovora u multimedijalnoj sali Gradske uprave. – Danas smo sa dvema korisničkim porodicama potpisali ugovor i to je najlepši deo ovog Programa, jer su korisnici zbrinuti.

Bojan Cvijanović koji je prebegao tokom devedestih godina prošlog veka iz Hrvatske u Beograd, zasnovao je porodicu kasnije u Perlezu, a danas se sa suprugom Tanjom i četvoro dece useljava u novi dom od 70 kvadrata. Kako je rekao, ova kuća mu mnogo znači je jer od 1991. do danas bio podstanar.

IMG-20171031-WA0000

Program se odvija u vidu četiri komponente – dodela građevinskog materijala, kupovina i izgradnja stanova, kupovina seoskih domaćinstva i izgradnja montažnih kuća.

Prema rečima Vjerke Hrubik, poverenice za izbegla i raseljena lica u Gradskoj upravi, do sada je putem Regionalnog stambenog programa, koji se sprovodi četiri godine, podeljeno sedam kuća sa dodatnom pomoći u vidu građevinskog materijala, opreme, nameštaja, u zavisnosti šta je kome bilo potrebno za useljenje. Kako je rekla, za sada je odabrano 10 korisnika koji će dobiti građevinski materijal za adaptaciju već postojeće kuće ili za završetak započete gradnje. Takođe, iz ovih sredstava je počela izgradnja 11 stambenih jedinica u ulici Franje Kluza, odnosno Titelskoj, a u pripremi je dokumentacija za početak realizacije izgradnje 40 stambenih jedinica u Pančevačkoj ulici u Zrenjaninu.

Program se razvija preko donacije Razvojne banke, odnosno Banke za razvoj Saveta Evrope i tu su uključeni brojni donatori od kojih je najveći Evropska unija.

IMG-20171031-WA0003 IMG-20171031-WA0001

I.I.