SVEČANOST U ZRENJANINU: Otvorena Kancelarija Srpsko-ruskog-beloruskog prijateljstva

U Zrenjaninu je danas na svečan način otvorena Kancelarija Gradskog odbora „Srpsko-ruskog-beloruskog prijateljstva“, u bivšoj zgradi društveno političkih organizacija, odnosno Komiteta, u Ulici kralja Petra Prvog, 4.

Kancelariju su otvorili, simboličnim presecanjem vrpce, prvi sekretar ambasade Ruske Federacije u Srbiji Nikolaj Pamilujko, zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i predsednik Srpsko-rusko-beloruskog prijateljstva Srbije Dragan Logvinov.

rusko srpsko _0005_

U gradskoj kući je priređen prijem kojem su prsisutvovali Nikolaj Pamilujko, načelnik za ekonomsku saradnju Srbije i Rusije u Trgovinskom predstavništvu Ruske federacije Jurij Agrapov, predstavnici „Srpsko-rusko-beloruskog prijateljstva Srbije“ – predsednik Dragan Logvinov, njegov zamenik Miodrag Nikolić – Feman, sekretar za ekonomsku saradnju Dragan Jovanović, predsednik Upravnog odbora Mirko Vasilijević i predsednik Opštinskog odbora na Zlatiboru Dragan Vuković, predsednica Gradskog odbora u Zrenjaninu Vesna Kulundžić i njen pomoćnik Zoran Kovački.

Zrenjanin je, kako se navodi u sopštenju Gradsko odbora Društva srpsko-ruskog prijateljstva, 17. grad u Srbiji u kome je osnovan ovakav odbor. Cilj je negovanje i afirmacija naučnih, sportskih i drugih vidova saradnje između srpskog, ruskog i beloruskog naroda, imajući u vidu kulturno-istorijsku celovitost ova tri naroda u istorijskom kontinuitetu i polazeći od činjenice da između njih postoje vekovne istorijske, civilizacijske i kulturne veze, slovenska pripadnost, pravoslavlje i bliskost jezika.
Zamenik gradonačelnika Saša Santovac je istakao je da je Grad Zrenjanin podržao otvaranje Kancelarije, ističući pre svega ono što je i u nazivu – međusobno prijateljstvo tri naroda.

rusko srpsko _0003_rusko srpsko _0004_

Značaj povezivanja tri bratska naroda naglasio je i Nikolaj Pamilujko, prvi sekretar ambasade Ruske Federacije, zadužen za ekonomska pitanja.
Dragan Logvinov je najavio dolazak rusko-beloruske privredne delegacije i organizovanje Privrednog saveta. U kulturnop umetničkom programu su učestvovali „Gradnulički biseri“ i KUD „Pionir“.

Gosti su posetili i Hram Svetog arhangela Mihaila, u narodu pooznatog kao Ruska crkva, gde im je o ovoj crkvi govorio starešina Veselin Vlaški.

B. Jajić

Foto: J. Njegović Drndak

rusko srpsko _0001_