SVETSKI DAN BORBE PROTIV SIDE: Terapija je uspešna ako počne na vreme da se primenjuje

Svaka osoba koja iole ima neku sumnju da je HIV pozitivna, treba da se testira, i ne samo na današnji dan, a to se može uraditi u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“ i prvenstveno u Zavodu za javno zdravlje, izjavio je danas infektolog dr Dragan Tošić, načelnik Infektivnog odeljenja bolnice „Đorđe Joanović“, povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv side.

U pitanju su osobe koje su možda imale kontakt sa narkomanima ili promiskuitetnim osobama, ili su često primale krv, navodi dr Tošić i dodaje da su  ljudi danas prilično informisani o tome kako se prenosi virus HIV-a.

Kako kaže, prema podacima od prošle godine, u našem regionu registrovano je preko 25 HIV pozitivnih osoba, od kojih je 10 preminulo: – Treba uzeti u obzir i to da se deo naših sugrađana testirao i u drugim regionima, gde se i leče. Takođe, računa se da je dvostruko više onih koji su inficirani virusom HIV-a  ali koji nisu dijagnostifikovani – kaže on.

Cilj Svetske zdravstvene organizacije i lekara jeste da se što pre otkriju HIV pozitivne osobe, jer se danas i u Srbiji i u drugim zemljama, inficiranost HIV virusom otkriva dosta kasno kada se već pojavljuju prvi simptomi bolesti, što umanjuje efikasnost terapije i skraćuje život bolesnika, upozorava dr Tošić. On objašnjava da je lečenje obolelih od HIV virusa veoma uznapredovalo: – Danas antiretrovirusna terpija, gde idu u kombinaciji po tri-četiri leka, daje značajne rezultate, tako da je sida jedna hronična infektivna bolest, koja zahvaljujući ovim lekovima ulazi u fazu da se dugo leči. To znači da osobe inficirane HIV-om koje to na vreme otkriju mogu da dožive jednu prosečnu starost i kvalitetan život. Ova terapija se primenjuje i u našoj zemlji – kaže on.

Načelnik Infektivnog odeljenja Opšte bolnice podseća je da se u ovoj ustanovi može obaviti dijagnostika bolesti pomoću Elisa testova, a da se dalje lečenje pacijenata obolelih od HIV-a i side sprovodi u klinikama za infektivne i tropske bolesti u Novom Sadu ili u Beogradu, sa kojima Zrenjaninska bolnica sarađuje.

M.M.