SVINJSKO MESO SVE SKUPLJE, A ŠARAN JE DOSTIGAO CENU BUTA

Novčanik kreira jelovnik

Bez mesa je, kako mnogi tvrde, teško pripremiti ukusan obrok. Zbog visoke cene za deo sugrađana ova namirnica sve više postaje nedostupna, pa se kupuju sve manje količine, posebno kvalitetnog mesa.
Ipak, uoči proteklih uskršnjih i prvomajskih praznika prodaja je bila na uobičajenom nivou. Prema onomo što smo saznali, potrošači su se opredeljivali i za jagnjetinu i za prasetinu. Mnoge je iznenadilo to što se njihova cena po kilogramu gotovo izjednačila.
– Praseće meso smo prodavali po 1.000 dinara za kilogram, ali samo kupcima koji su unapred poručili. Inače, sve više se traži jeftinije meso – nogice, uši, svinjski rep, kosti – ističe mesar Todor Niku.
Na poskupljenje je najviše uticala ponuda iz obora. Početkom ove godine je zbog uvoza došlo do velikog poremećaja na tržištu, posebno kada je reč o prasićima kojih je sve manje.
– Prosto nisam mogao da verujem da ću za jedno prase od dvadesetak kilograma dobiti 100 evra! Posebno je interesantno što je cena tovljenika 270, a prasića 550 dinara po kilogramu žive mere. Jagnjad su daleko jeftinija. Mi stočari ne znamo šta nas očekuje u budućnosti. Na primer, ja sada imam tri krmače za prašenje, ali nisam siguran da ću nastaviti sa proizvodnjom – iskren je Đuro Holić, poljoprivrednik iz Melenaca.
Nenad Tomić ima sopstvenu farmu, klanicu i šest prodavnica. On kaže da, ako se za živo prase plaća 550 ili 600 dinara po kilogramu, onda ono u mesari mora da košta oko 1.000 dinara.
– Ko može to da kupi? Ipak, cena tovljenika je stabilna, pa svinjske šnicle koštaju između 700 i 750 dinara kilogram. Ona je već duži period nepromenjena – napominje Tomić.
Sugrađanka Snežana Jović ističe da pazari u mesarama u kojima je sigurna da je meso sveže, da nije dugo stajalo u hladnjacima i zamrzivačima. Često kupuje, kako kaže, rep sa mesom čija je cena 200 dinara kilogram i navodi da od toga može da se pripremi dobar paprikaš.

– Posećujem manje kasapnice, retko se opredeljujem za veće markete. Ono što mi je potrebno ima u mesari u koju dolazim godinama i stekla sam poverenje. Kupujem i kvalitetno meso, ali i u manjim količinama, primerenim penzionerskom novčaniku – kaže Slobodanka Suvočarev.
Potrošnja piletine porasla je u poslednjih godinu dana za 15 odsto iako je ovo meso poskupelo za oko 30 procenata. U većim marketima se prodaje po ceni nižoj od 300 dinara. Na zrenjaninskim pijacama traži se 350 dinara po kilogramu za celo pile, dok je 450 dinara samo batak.
– Imam mini-farmu i uvek nudim sveže pileće meso proverenog kvaliteta. Zadovoljan sam cenom i prodajom, imam stalne kupce – naglašava Radomir Trninić iz Žablja.
I dok je meso skupo ali ga ima, tokom aprila osetila se nestašica ribe, pogotovo šarana. On je dostigao cenu najkvalitetnijeg svinjskog buta, prodaje se po 750 dinara za kilogram. Kako nam je rekao Dragan Jovanović iz ribarnice na Bagljašu, uoči uskršnjih praznika bilo je teško nabaviti ribu. Sve što je stiglo u navedenu prodavncu brzo je prodato.
– Tokom aprila smo na tržište plasirali četiri vagona ribe. Svaka je bila prosečno teška oko dva kilograma. To je riba iz zimovnika koja je preostala od božićnog izlova. Da smo imali i deset vagona, sve bismo uspeli da prodamo. Ribe nema dovoljno, a jedan od razloga za takvu sitiaciju je zatvaranje „Ečke” i još desetak manjih ribnjaka u Vojvodini – rekao nam je Dragan Došlo, komercijalni direktor Ribnjaka „Sutjeska” koji ove godine obeležava četiri decenije postojanja.

N. Božović