TAJNE BAKINE KUHINJE: Torak mirisao na kroasane i štrudle

Sedma manifestacija „Tajne bakine kuhinje“ koju organizuje Udruženja žena „Banaćanke – Torak”,  održana je je juče u Torku.

– Prošle godine zbog epidemioloških mera nismo održale našu manifestaciju. Sada je ona bila  u nešto skraćenom izdanju, da se tradicija ne prekine, uz odgovorno ponašanje organizatora, učesnika i posetilaca. Manifestacija je takmičarskog karaktera, a kriterijumi za učešće su bili slani i slatki proizvod  u kojima je kvasac osnova – kroasani i štrudle – kaže članica „Banaćanki” Svjetlana Marković.

Banaćanke pobednice

– Na takmičenju je učestvovalo osam udruženja, dok su svi posetioci mogli da uživaju u slatkim i slanim proizvodima po starim recepturama naših majki, baka, prabaka – priča Svjetlana.

Prvo mesto u slanim pecivima osvojilo je Udruženje „Đurđevak“ iz Melenaca, drugo „Zavičaj“ iz Ravnog Topolovca a treće udruženje „Vredne ruke“ iz Srpskog Itebeja. Što se tiče slatkih peciva, prvo mesto osvojilo je udruženje „Đurđevdan“ iz Žitišta, drugo „Penzionerke“ iz Torka, a treće udruženje „Đurđevak“ iz Melenaca.

Pokrovitelji manifestacije su Opština Žitište, kompanija PerSu i „Delfin trejd“ iz Beograda.

M.Bečejac

Foto: “Banaćanke, Torak”