ODRŽAN DAN POLJA JESENJIH KULTURA: Teška i sušna godina sa smanjenim prinosom

Ova godina je u proizvodnom smislu bila nepovoljna, posebno za kukuruz. Pored zimskih padavina i rezervi vlage, slobodno je možemo okaraktreisati kao sušnu. U ovom trenutku to nije zanemarljivo, naročito ako se osvrnemo na poslednjih deset godina. Ratari pamte 2012, 2015, 2017, koje su se nepovoljno odrazile na smanjenje prinosa. Istu situaciju imamo i sada. Padavine su nedostajala kada su kukuruzu najviše bile potrebne, pred metličenje i olpodnju. Izuzetno visoke temperature, kakao dnevne tako i noćne, u mnogome su doprinele situaciji – istakla je Zorica Rajačić, rukovoditeljka Poljoprivredne stručne službe, koja je danas, na oglednom polju na Zlatici organizovala Dan polja jesenjih kultura.

Prema njenim rečima, poseban uticaj u ovako nepovoljnoj godini ima primena agrotehnike, predusevi, tipovi zemljišta kao i izbor hibrida, dok najveći imaju padavine.
Rajačić dodaje da je kukuruz i ove godine dominantna kultura čiji će prinos biti znatno umanjen.

Brojni poljoprivredni proizvođači, predstavnici zadruga, stručnjaci iz ove oblasti, kao i predstavnici lokalne samouprave, bili su u prilici da dobiju informaciju o stanju roda kukuruza, suncokreta i soje i da, obilaskom oglednog polja, steknu uvid u nove sorte hibrida, njihov rast i prinos, kao i da međusobno razmene iskustva iz ove, uvek aktuelne, problematike.
Ljiljana Petrović, pomoćnica sekretara za poljoprivredu, je istakla da će sekretarijat 370 miliona dinara, a moguće i više, plasirati u navodnjavanje jer je to strategija kojom će se voditi i u narednoj godini.
Zamenik gradonačelnika Saša Santovac je ukazao da se Grad Zrenjanin trudi da pruži pomoć poljoprivrednim proizvođačima, u saradnji sa Poljoprivrednom stručnom službom.
– Sprovodimo niz aktivnosti koje imaju za cilj povećanje i poboljšanje poljoprivredne proizvodnje. U prethodnom vremenskom periodu radili smo analizu zemljišta koja je bila besplatna za poljoprivrednike, a veoma za njih značajna zbog novih useva i praćenja šta se dešava na terenu. Osim toga, poljoprivrednicima smo pomagali kupovinom određene opreme koje omogućavaju bolji uvid stanja na njivama – rekao je Santovac.

Ukazao je i da se svake godina izdvajaju sredstva iz budžeta grada, između ostalog za izgradnju atarskih puteva koji su poljoprivrednike veoma značajni, što će biti nastavljeno i ove godine.

M. Malbaški

Foto: Jovan Drndak Njegović