TALENTOVANI ZRENJANINAC OKITIO SE SA DVA ODLIČJA NA PRESTIŽNOM TAKMIČENJU

Rekorde rušio kao od šale

Naš sugrađanin, član Proletera Justin Cvetkov doneo je zlato i bronzu iz Maribora sa Evropskog olimpijskog festivala mladih. Do najsjajnije medalje došao je na 50 m kraul. U finalu je deonicu prešao za 22,69 sekundi što je i rekord Srbije za momke do 16 godina. Justin je bio brži od predstavnika Ukrajine, Češke, Velike Britanije, Grčke, Norveške, Poljske i Belgije. Njegov rezultat je i najbolje vreme u toj disciplini isplivano za 17 godina, koliko se održava navedeno takmičenje. Talentovani plivač dominirao je i u kvalifikacionoj i polufinalnoj trci kada je takođe obarao državni rekord (22,99, odnosno 22,87 sekundi).

Nedugo posle tog trijumfa, usledilo je novo slavlje. Justin se, kao član štafete 4×100 m mešovito, okitio bronzanim odličjem. Osim njega, plivali su još Strahinja Stančul, Nemanja Maksić, Luka Jovanović, a trku su završili sa vremenom 3:47,07. Justin je prethodno bio odličan i na 100 m kraul. U kvalifikacijama i u polufinalu obarao je rekorde Srbije za takmičare do 16 godina. U finalu je zauzeo četvrto mesto, a medalja mu je izmakla za samo 0,03 sekunde.
Ova sportska manifestacija, koja je održana je od 23. do 29. jula u Mariboru, okupila je blizu 3.600 učesnika iz 48 država. Oni su se nadmetali u 11 disciplina.
Istovremeno je u Fukuoki (Japan) održano prvenstvo sveta u plivanju. U štafeti 4×100 m kraul koja se plasirala na 10. mesto plivao je i takmičar Proletera Nikola Aćin. Uspešna je bila i mlada generacija plivača. Na „Bjelica kupu” u Vrbasu učestvovalo je više od 300 takmičara. Proleter je imao 28 predstavnika koji su osvojili 29 medalja (devet zlatnih i po deset srebrnih i bronzanih). Ekipno su Zrenjaninci zauzeli treće mesto.

B. Mandić