GALERIJA „PRISTAN” POZIVA SUGRAĐANE DA SE NA JEDINSTVEN NAČIN UPOZNAJU SA ZRENJANINOM

Veza utemeljena na ljubavi i brizi

Bogato industrijsko nasleđe našeg grada godinama prati neizvesna sudbina. Pitanje je dana kada će neka od starih fabrika, nekadašnjih giganata, biti zbrisana sa lica zemlje. Ovakvu sudbinu doživeli su „Šinvoz”, „Radijator”, „Udarnik”. Preostale, privatizovane, nastavljaju da rade, dok druge, ruinirane, propadaju i liče na zamkove strave. Kompleks „Midera” prošao bi isto da se nije pojavio preduzetnik Goran Nešić, vlasnik kompanije „Diginet”. Svoju firmu smestio je na ovoj lokaciji i delom je „vratio u život”. Dvorište, sa pogledom na Begej, mostove i najlepši zalazak sunca, prava je oaza mira. Idealno je mesto za književne večeri, promocije, manje svirke i druge kulturne sadržaje.

GRAD I GRADOGRADITELJI
Sa ciljem da se ožive javni prostori i sugrađani informišu o rezultatima dugogodišnje međuresorne saradnje, od nedavno je u galeriji na otvorenom „Pristan”, u sklopu „Digineta”, publici dostupna promotivna izložba „Projekat grad i gradograditelji: otkrivanje Zrenjanina”. Tokom prijatne julske večeri, gosti su mogli da pogledaju devet panoa. Predstavljaju širi koncept knjige „Grad i gradograditelji – iz arhitektonske prošlosti Zrenjanina”. Cilj postavke je da podstakne sugrađane da bolje upoznaju svoj grad i uključe se u njegov život.
Autorka knjige je Vesna Karavida, istoričarka umetnosti i konzervatorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Ovom publikacijom napravila je ozbiljan iskorak jer, kako navodi, delo nema ideju da reprodukuje dosadašnja saznanja, nego da ponudi vrednosti i činjenice koje su se zagubile u moru podataka. Pisana je, ispričala je Karavida, tako da može nasumično da se istražuje – čitalac je u prilici da se fokusira samo na tekstove koji ga u tom trenutku zainteresuju ili da se posveti knjizi na klasičan način.

– I Goran Nešić i ja, svako iz svog domena, nosi dugogodišnje iskustvo. Udružili smo ga sa znanjem i napravili nešto lepo. Kada znate svoj posao i obavljate ga tako da pružate maksimum u datom trenutku, nekako se to prepozna. Mislim da su naši sugrađani uočili iskrene namere i veliki trud koji je temelj ovog projekta i zaista sam im beskrajno zahvalna na tome – rekla je Vesna Karavida.

ZRENJANIN U SRCU
U opuštenoj atmosferi, uz koktel i prijatnu muziku Vanje Kevrešana (gitara), Miodraga Milovanova (bubnjevi) i Fedora Ruškuca (bas gitara), gostima su se obratili Goran Nešić i Sandra Banjanin, urednica programa vizuelnih umetnosti Kulturnog centra. Podrobnije su predstavili ideju vodilju koja stoji iza ove izložbe.
Nadaju se da će upoznavanjem šire javnosti, sa arhitekturom, zelenim površinama, istorijskim spomenicima, umetničkim delima i drugim značajnim elementima grada, uspeti da razviju osećaj divljenja prema njegovoj često zanemarenoj estetici i bogatstvu.

– Informisanje o uticaju prošlih događaja i ljudi na razvoj Zrenjanina utiče na stvaranje poštovanja prema istoriji i važnosti očuvanja i negovanja kulturnog nasleđa za buduće generacije, a nama omogućava da budemo aktivni učesnici u tom procesu. Razumevanje urbanih planova, izazova i mogućnosti, daje šansu građanima da doprinesu odlukama i inicijativama koje mogu unaprediti kvalitet života zajednice. Kroz lično angažovanje, Zrenjaninci mogu izgraditi vezu sa gradom koja se temelji na ljubavi i brizi. Ukratko, poznavanje mesta u kome boravimo je neophodno kako bismo ga voleli, jer nam omogućava da se povežemo, razumemo, cenimo i aktivno učestvujemo u njegovom životu – poručila je Sandra Banjanin.

SVI SMO ODGOVORNI
Govoreći o „Diginetovoj” izdavačkoj delatnosti, započetom „Gradom i gradograditeljima”, Goran Nešić je istakao da sa svojim timom teži da ojača svest o kulturnom nasleđu i promoviše turizam u Zrenjaninu. Veruje da može inspirisati posetioce da ga dublje istraže upoznavajući se sa njegovom prošlošću i sadašnjošću. Naš sagovornik je dodao da je knjiga deo šireg projekta i pruža detaljne informacije o svim značajnim arhitektonskim lokacijama i odličan je vodič za turiste.

– Daje dublji uvid u urbanu transformaciju grada i identifikuje ključne ličnosti koje su bile nosioci ideja i inicijatori promena. Odnos prema prošlosti sugeriše kakvi ćemo biti u budućnosti i u sebi nosi klicu budućeg stvaranja. Nadamo se da će se građani i posetioci, informisni i inspirisani primerom gradograditelja iz prošlosti, osetiti pozvanim i priključiti našim prvim koracima ka kreiranju boljeg Zrenjanina, koji počinju upoznavanjem sa njegovim bogatstvima. Tako bismo zajednički doprineli kulturno-ekonomskom i turističkom razvoju grada koji činimo i za koji smo odgovorni svi mi – rekao je Goran Nešić.

Miroslava Malbaški
Foto: Pavle Taboroši i Jovan Drndak Njegović

  • KOLONIJA KARIKATURISTA 2023
    Goran Nešić, zajedno sa Konstantinom Grosuom, od 2018. idejni je pokretač Kolonije karikaturista. Ove godine održaće se od 20. do 22. septembra. Priča će se, kako navode, proširiti i na ilustratore.