TANjA DULOVIĆ, UPRAVNICA STUDENTSKOG DOMA „MIHAJLO PREDIĆ – DR MIŠA”

Privilegija je raditi sa mladima i pametnima

Zrenjanin je i visokoškolski obrazovni centar i Studentski dom „Mihajlo Predić – dr Miša” primiće uskoro nove akademske građane koji su konkurisali za domski smeštaj. Završen je konkurs za studente prve godine, dok za one koji su već u sistemu obrazovanja, prijavljivanje još traje. Dom je smešten nadomak centra grada, u kraju gde su dve srednje stručne škole, fakultet i visoka škola, tako da je to naselje znanja i mladih.
Ranije je jedan od najvaž- nijih uslova za mesto u studentskim domovima bio materijalni status. Međutim, već odavno su bodovi za uspeh višestruko veći od bodova za materijalni status, kaže Tanja Dulović, upravnica Doma.
– Na primer, brucoši mogu doneti iz škole maksimalno 40 bodova ukoliko su imali sve petice tokom školovanja, a za materijalni status mogu dobiti maksimalno jedan bod. On više služi kao korekcija u slučaju da više studenata ima sličan uspeh. Na ovaj način favorizuju se uspešni studenti koji redovno daju ispite. Međutim, postoji poseban rok za studente koji su ostali ispod crte, a pripadaju takozvanim osetljivim društvenim grupama koje počinju posle objavljivanja konačne rang liste – ističe Tanja Dulović.

Od 1963. godine do danas, koliko je studenata boravilo u Domu?
– Kapacitet je oko 200 studenata i za ovih 56 godina, kroz Dom je prošlo oko 5000 studenata.

Da li imate podatke o tome iz kojih mesta su ovde dolazili mladi, upisani na Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin”, odnosno na Visoku tehničku školu strukovnih studija?
– Nekada je broj studenata sa Fakulteta i Visoke škole bio približno isti, ali je u poslednjih nekoliko godina drastično smanjen broj studenata sa Visoke škole. Može se reći da je skoro 90 odsto studenata sa TF „Mihajlo Pupin”. A što se tiče mesta odakle nam mladi dolaze, većina je iz Vojvodine. I dalje, imamo studente iz Republike Srpske, retko studente iz Crne Gore, a nekada ih je bilo iz cele bivše nam zemlje, pa čak i iz inostranstva.

Koje je Dom kategorije danas, a koje je bio ranije?
– Naš Dom je druge kategorije od 2007. godine, posle velikog renoviranja. Do tada je bio četvrte kategorije. Imamo 60 trokrevetnih i sedam četvorokrevetnih soba, a sanitarni čvorovi su etažni, po spratovima i krilima doma. Studentima su na raspolaganju i dve čitaonice. Pre dve godine je potpuno rekonstruisana računarska i internet mreža. Naravno, i internet je besplatan. U Domu postoji i prodavnica, a u dvorištu i sportski teren za košarku, odbojku i mali fudbal. On je otvoren i za naše mlade sugrađane, a najviše ga koriste deca iz kraja tokom leta. Za rekreaciju, tu je i teretana.

Imate običaj da kažete da je to dom dobrih studenata…
– Jedna od posebnosti našeg Doma jeste i obeležavanje 4. aprila, Dana studenata Srbije. Već s prvim toplim danima, počinju takmičenja u različitim sportskim disciplinama. Kruna svega je završni dan kada se proglašavaju pobednici i održavaju revijalne utakmice. Na kraju uvek je tu i modna revija studentskih kreacija i popodnevna žurka. „Dani studenata” se održavaju od 2003. godine. Poslednjih godina mi, zaposleni, uglavnom smo „tehnička podrška”, a kompletna organizacija, koja je svake godine sve bolja i bolja, delo je samih stanara. Naravno, nesebičnu podršku svake godine daju Grad Zrenjanin i Sportski savez grada. „Dani studenata” su i prilika da Dom posete i stari domci.

Znači, i njima su studentski dani u Domu i Zrenjaninu ostali u lepom sećanju?
– Zrenjaninski studenjak je već nekoliko godina domaćin susreta starih domaca koji su u njemu boravili devedesetih godina. Naprosto, Dom je mesto koje odiše dobrim vibracijama i često, kad studenti moraju da napuste Dom jer su zavšili svoje školovanje, to čine veoma nerado. Volim da se našalim sa njima kad im kažem da bi oni i oženjeni ostali u našem Domu. Privilegija nas zaposlenih jeste da radimo sa mladim, pametnim i pre svega dobrim ljudima.
Milena Bečejac