ZRENJANIN BIO DOMAĆIN NEKADAŠNJIM „DOMCIMA”

Okupljanje i prijateljstvo koje traje godinama

Krajem avgusta naš grad je ugostio bivše stanare Studentskog doma „Mihajlo Predić dr Miša”. Oni su deo svoje mladosti proveli u Zrenjaninu.
Prvi dan druženja je bio rezervisan za okupljanje grupe u Domu. Narednog dana su imali prijem kod gradonačelnika i večeru u jednom gradskom restoranu. Bila je to prilika, bar na kratko, da porazgovaraju o brojnim temama i da se prisete starih dana i dogodovština kroz koje su zajedno prošli. Učestvovale su različite generacije sa raznih krajeva sveta.
Predsednik organizacionog odbora okupljanja Goran Marinković objasnio je da je sastajanje nekadašnjih domaca postalo tradicija.

STUDIRANJE UZ DRUŽENJE
– Ovo je četvrti skup po redu, što znači da 12 godina trajemo. Prijateljstvo koje smo ovde stekli, negujemo do danas. Na svakom okupljanju nam dođe od 120 do 150 studenata koji su bili stanari ovog studentskog doma. U kontaktu smo i nastavljamo prijateljstvo. Neki sarađuju i kada je o poslu reč. Ovde su ljudi koji vole Zrenjanin, rado se vraćaju i jedva čekaju da prođu tri godine da se ponovo okupimo – rekao je Marinković.
On je naveo da je oko dvadeset nekadašnjih studenata ostalo da živi u našem gradu, a njih 7-8 je učestvovalo u organizaciji. Dodao je da su imali podršku Grada Zrenjanina.
Nekadašnji domac Huso Striković iz Prijepolja studirao je Višu tekstilnu školu, smer konfekcija.

– Studentske dane najviše pamtim po druženju. Anegdota ima milion – istakao je Striković i naglasio da je prijatelj sa nekim ljudima više od trideset godina, druže se i čuju telefonom. Ono čega se prvog seti kada mu pomenu Zrenjanin a da nisu studije, jeste FK „Proleter”.
Užičanka Olivera Mlađenović je pripadala generaciji ‘89. Veli da su joj studentski dani bili najlepši, bez previše briga.

VRAĆANJE U MLADOST
– Uvek kad dođemo ovde, mi se vratimo u mladost – istakla je Mlađenović. Ona je objasnila da imaju profile na Fejsbuku, da su svi u kontaktu i da se druže, te da je jednoj drugarici iz Pljevalja bila i kuma na venčanju.
– Imam drugove i prijatelje po celoj Vojvodini i Srbiji. Mnogo je lepo. Vratiš se u neke trenutke kada si bio mlad i imao 19, 20 godina. To su najbezbrižniji dani u životu – rekla je Olivera i dodala da su profesori bili divni, kao i stanovanje u Domu. Svi su se družili, od prvog do poslednjeg sprata. Sve smo radili zajedno, prali garderobu, pili, jeli i plakali, delili žalost i radost.
Užičanka je objasnila da je studiranje onda i sada veoma različito.
– Generacije koje studiraju u vreme korone ne znaju svoje drugare sa fakulteta, a ispite polažu preko interneta. Moja generacija se dopisuje i posećuje. Svi koji dođi na Zlatibor, uvek se jave – rekla je Mlađenović.

„VESELI UTORAK” BUDI SEĆANJA
Vreme studiranja ne vezuje se samo za učenje, već i za aktivnosti provedene van fakulteta i mesta koja su bila rezervisana za druženje.
– Diskoteka „Muzej” je bila posebno mesto i kafe „M”, tu smo se skupljali. Postojao je i „Veseli utorak” u pomenutoj diskoteci. Uglavnom smo se više družili sa ljudima iz Doma – rekla je Olivera.
Nekadašnja domkinja je objasnila da se naš grad nije promenio, a da je nekada živela i na Bagljašu.
– Zrenjanin je lep, volim ga, nosim ga u srcu jer sam ja sa Zlatibora. Volim i Vojvodinu i taj život ovde, ljude zato što su divni, blagodarni, drugačiji od nas Zlatiboraca – istakla je Olivera.
Još jedan od stanara koji je živeo u domu bio je Farid Truđanin, poreklom iz Crne Gore. Pripadao je generaciji ‘87. i studirao je konfekciju. Trenutno radi u automobilskoj industriji pošto je završio i srednju mašinsku školu. Kao i većina njegovih kolega, rado se seća tih dana kao i društva.

Posebno mesto tog vremena na koje pomisli jeste muzički klub koji je vrlo rado posećivao, kao i diskoteka „Muzej” koja se kasnije otvorila.
– To nisu bili samo objekti gde smo izlazili, već i mesta koja su nam omogućavala da zaradimo džeparac i budemo angažovani kao studenti – kazao je Farid.
Truđanin je rekao da bi voleo da naš grad posećuje češće, iako to čini samo kada se organizuju skupovi ovog tipa.

M. Solarov

 • „DOMCI” DRAGI GOSTI U GRADSKOJ KUĆI
  Gradonačelnik Simo Salapura je u svom kabinetu zajedno sa upravnicom doma „Mihajlo Predić dr Miša” Tanjom Dulović dočekao nekadašnje stanare ove ustanove.
  Organizatori ukazuju da je ovaj događaj bio istovremeno promocija našeg grada i visokoobrazovnih ustanova u njemu (Visoka tehnička škola strukovnih studija i Tehnički fakultet „Mihjalo Pupin”).
  Na prijemu su bili gosti iz Novog Sada, Beograda, Čačka, Gornjeg Milanovca, Bele Crkve, Pljevalja, Bjelog Polja, Bijeljine, ali i oni koji žive u Nemačkoj i Francuskoj.
  Goran Marinković, predsednik organizacionog odbora skupa se zahvalio gradonačelniku i dodao da je veličina Zrenjanina to što u njega dolaze drugari i studenti iz svih krajeva sveta.
  Izvor: Sajt Grad Zrenjanin