TANJA ŽIVANOV, DIREKTORKA GERONTOLOŠKOG CENTRA

Čekamo građevinsku dozvolu za obnovu objekta „B”

Decenijama se u Zrenjaninu razvijala organizovana praksa za smeštaj odraslih i starih psihološki očuvanih lica. Ovdašnji Gerontološki centar je pre 35 godina dobio sve potrebne dozvole za smeštaj navedenih grupa sugrađana. Danas su licencirani za zbrinjavanje 319 osoba. Na čelu Centra u poslednjih šest godina nalazi se Tanja Živanov.
– Naš osnovni i stalni zadatak jeste da osmislimo život u zajedničkoj kući u kojoj niko nijednog trenutka ne sme da pomisli da to nije zajednički dom svih nas. O našim korisnicima vodi brigu 118 stalno zaposlenih na koje sam izuzetno ponosna: od lekara, socijalnih radnika, negovateljica, pa do portira. O tome koliko su naši korisnici zadovoljni tretmanom i ukupnom negom, najbolje bi bilo da govore oni. Imamo korisnika koji su sa nama i 20 godina – smatram da je to najbolja potvrda kako se cela naša zajednica ophodi prema njima.
U kom pravcu pomerate sadašnje koordinate Centra? Da li tu imate podršku i kakvu?
– Bez šire podrške sigurno ne bismo mogli da ostvarujemo rezultate. Ona potiče od državnog, preko pokrajinskog, pa sve do lokalnog nivoa. Ne izostaje ni saradnja sa drugim organizacijama, ustanovama, školama i pojedincima.
Dosta je toga urađeno. Ističem investicije u zdravstvena pomagala, održavanje objekta i u nova vozila za sanitet i prevoz osoba sa invalidnošću. Ono što posebno uskoro očekujemo jeste rekonstrukcija našeg objekta „B” u Miletićevoj ulici. To je investicija od međunarodnog značaja za koju je sredstva obezbedila Evropska unija, uz saradnju sa Republičkom kancelarijom za javna ulaganja. Objekti iz ovog plana, za koje očekujemo samo građevinsku dozvolu, prostiraće se na površini od 8.000 metara kvadratnih.
Vodite i Klub za stara i odrasla lica i Službu za pomoć u kući?
– Tu možemo postići daleko više i potrebno je više angažovanja. U Klubu za stara i odrasla lica danas je 130 članova, dok pomoć u kući pružamo na 26 adresa.To nije dovoljno, što je pokazala dvogodišnja pandemija. Pružamo pomoć i usluge starima i u naseljenim mestima. Imamo maksimalnu podršku resornog ministarstva i lokalne samouprave da se ove aktivnosti prošire i izvode u kontinuitetu.
Kvalitetan smeštaj i ishrana, uredno negovanje korisnika jesu važan preduslov valjanog rada ustanove poput vaše. Koliko ih poštujete u svakodnevnoj praksi?
– Činimo sve da to bude uvek na najvišem nivou. Koliko uspevamo, potvrđuju brojne inspekcijske kontrole i izveštaji stručnih službi. Naš posao je zaista složen jer ovde imamo korisnike različitog zdravstvenog stanja, pa i invalidnosti. U praksi posebno potenciramo rehabilitaciju. Zahvaljujući velikom zalaganju i stručnosti naših zdravstvenih radnika uspeli smo da pomognemo značajnom broju korisnika Centra. Na primer, dođu kod nas kao invalidi i slabo pokretni, a ovde uz svu zdravstvenu zaštitu i rehabilitaciju ponovo prohodaju. Uvek su nam na prvom mestu preventivna i ukupna zdravstvena zaštita.
Primiče se kraj godine, period kada Centar organizuje niz aktivnosti?
– Vodimo likovne, književne, sportske sekcije i druge aktivnosti koje imamo sa sličnim ustanovama iz drugih sredina. Naravno, predstojeći novogodišnji i božićni praznici imaće sva prepoznatljiva obeležja, počev od kićenja jelke, pa do drugih vidova druženja.

Nikola Božović