Tarabići

Piše: Ljiljana Bailović

Ne sumnjam da se sećate reči one dobrodošlice koju je Tomislav Nikolić uputio najvišoj kineskoj delegaciji, kad je došla u posetu Srbiji u vreme dok je Nikolić bio predsednik Republike. Tada je, u svom svečanom obraćanju, citirao čuveno Kremansko proročanstvo: „I doći će žuti ljudi, i napiće se vode iz Morave”… Nedeljama su, potom, razni blogeri terali šegu sa tim, nije ispalo prikladno.
I nije. Bogzna šta su Kinezi od toga razumeli i kako su se osećali (iako su sve, naravno, primili s ljubaznim diplomatskim osmejkom). Pa, ako je takva Nikolićeva dobrodošlica, dakle, bila nespretna i nediplomatska, pokazala se tačnom, tako se stvari razvijaju. Tarabići su večni.
I onda, šta zapravo znači kad Tarabići kažu da će se žuti ljudi „napiti vode iz Morave”? Evo pričice iz moje lične istorije. Desilo se to dok smo bili studenti, moj budući suprug (tako je posle ispalo) svratio je u Zrenjanin za vikend i prenoćio u kući svog cimera iz Studenjaka. Majka Nena ga je srdačno dočekala (kao i sve drugove svoga sina), ali mu je tada rekla: – Znaš, dete, ova zrenjaninska voda je jako teška, ko se jednom napije, taj zauvek ostane… I, eto, teta Nena je dobro prorekla, sto puta smo, u svakom veselom društvu, prepričavali tu epizodu od pre (sad već) 40 godina – koliko, za sada, traje ona njena prognoza „zauvek”. Formula: napiti se ove vode, znači ostati…
Izgleda da su Kinezi pili i vodu sa Begeja, inače Čeda ne bi proteklog vikenda službeno putovao u Kinu, zar ne? Uostalom, Kinezi privredno osvajaju ceo svet, a ne samo Moravu i Begej. Cenim da nije slučajno ni to što pametni mobilni telefoni proizvedeni u Kini, ovi koje kupujemo preko MTS-a, imaju ugrađene, izgleda, aplikacije za kineske sajtove, pa sa ekrana povremeno iskaču neke kineske reklame, šta li, niko ne zna da pročita šta tamo piše… Iako je zrenjaninska voda odavno zabranjena za piće (sic!), mislim da je vreme da učimo kineski.