TEATAR: U SUSRET PREMIJERI PREDSTAVE „NAŠ GRAD” NA ZRENJANINSKOJ DRAMSKOJ SCENI

Ovo je priča svih nas

Iako u znaku jubilarnog 70. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine, ali i korona virusa koji i dalje diktira tempo, Narodno pozorište „Toša Jovanović” publici je pripremilo još jednu „teatarsku poslasticu”. Reč je o delu „Naš grad”, Torntona Vajldera, američkog pisca i romansijera.
Zbog epidemijskih mera održaće se dve premijere na Dramskoj sceni, u sredu 28. i četvrtak, 29. aprila. Režija je poverena rediteljki Mii Knežević, kojoj nije prvi put da sarađuje sa zrenjaninskim Pozorištem.

POZORIŠTE JE LEK
– Kako bismo ponovo ostvarili kontakt sa publikom, izabrali smo da ispričamo jednu retku priču koja tematizuje sam fenomen življenja i smrtnosti. Ovo je redak dramski tekst koji se bavi jednostavnošću svakodnevnog, predvidivog života. Nema za cilj da ispituje velika ljudska previranja, već suptilno ispituje građanski moral, perfidnost ljudske zajednice, dovodi u pitanje uhodane tradicije i pita se – gde nam promiče smisao?
Da li je život samo ispunjavanje formi i konvencija ili je moguće proizvoditi smisao i doživljavati ga? – objasnila je Mia Knežević.
O tome šta će Zrenjaninci imati priliku da pogledaju i temama koje predstava pokreće, govorio je Dejan Karlečik, v.d. direktora Pozorišta i jedan od aktera. Naglašava da u vremenima koja dolaze Pozorište želi da otvori svoja vrata i stvaraocima mlađe generacije, koji mogu da ponude nova čitanja dramskih tekstova.
– Vodeći se tom parolom obnovili smo saradnju sa Miom Knežević. Verujem da publika sa nestrpljenjem očekuje novu predstavu, jer je pozorište lek za vreme u kojem živimo. Ovaj tekst će, nadam se, pokrenuti u svakom od nas, robotu 21. veka, neka pitanja. Nadam se da će nas bar malo usmeriti da se bavimo osobama oko nas, da pomognemo čoveku sa problemom, a ne da okrećemo glavu i ogovaramo… Možda je i ovaj tekst pun pogodak posle teške godine u kojoj se celo društvo našlo – istakao je Dejan Karlečik.
Iako je glumac Šabačkog pozorišta, Miloš Vojnović navodi da je previše razloga zbog kojih je želeo da bude deo postavke. Rad sa ljudima sa kojima je studirao, ali i oni sa kojima je imao sjajna iskustva u Šapcu, tekst koji mu je veoma važan, i teatar u kojem je zavoleo svoj posao, ljudi kojima se divio dok je kao dete dolazio u Pozorište i još uvek se divi, samo su neki od njih.

NOVA AVANTURA
– A sve to u mom gradu. Srećom moje Pozorište je imalo sluha za tu želju i uspeli smo da nađemo način da radim na ovom projektu dok ispunjavam svoje obaveze sa druge strane Save. Kada sam se prvi put susreo sa ovim tekstom, shvatio sam da on ima moć da, uz vešte pozorišnike, oplemeni gledaoca, govoreći o svakodnevnim stvarima, koje podrazumevamo, ali koje zapravo čine život – rekao je Miloš Vojnović.
– Poetika koju Mia Knežević, zajedno sa dramaturgom Đorđem Petrovićem unosi u teatar je nešto sa čime retko imam priliku da se sretnem i uvek sam ispunjen entuzijazmom, kao da se prvi put susrećem sa pozorištem. Osim toga, ono što ne možemo da iskažemo rečima i postupcima, mogu da čujem u muzici koju pred nama na sceni izvodi Branko Džinović, koga bih mogao da slušam, čini mi se, danima. Elan koji imam dok radim dobijam od kolega sa kojima imam čast da radim, ali i od dekoratera, majstora tona i svetla, i drugih članova tehničkog sektora, jer od svih osećam neku radost igre, radost što zajedno pričamo ovu priču Torntona Vajldera i ujedno priču svih nas.
Glumica Nataša Luković će pokazati svu moć transformacije igrajući nekoliko različitih i zahtevnih uloga. Sa velikom radošću iščekuje susret sa publikom, bez koje, kako je rekla, predstava nema život i trajanje.
– Nova predstava je uvek i nova avantura. Ono što je meni prijalo i zaintrigiralo me jeste to što sam gledala prethodne predstave rediteljke Mie Knežević i toliko su mi se dopale da sam ih više puta, iznova gledala. Zato sam se, unapred, radovala našoj saradnji.
Njen mudri pristup tekstu, a posebno glumcima koje osluškuje, razume i bodri vraća veru u pozorište i ljude. To mi je omogućilo da bez predrasuda verujem da možemo sve. U ovoj predstavi videćete me u više različitih likova, po godinama, karakteru i izrazu, i to je uvek izazov na šta sam posebno ponosna – poručila je Nataša Luković.

  • GLUMAČKA PODELA
    U predstavi igraju: Jovan Torački, Nataša Ilin, Milan Kolak, Nataša Luković, Mirko Pantelić, Mia Radovanović (k.g), Miloš Vojnović (k.g), Dejan Karlečik, Stefan Juanin. Inspicijentkinja je Sanja Nikić, suflerka Ivana Titin. Prevod i adaptaciju uradio je Đorđe Petrović, režiju Mia Knežević, a kompozitor je Branko Džinović. Za scenografiju je zadužena Daniela Dimitrovska, za kostimografiju Selena Mladenović, asistentkinja kostimografkinje je Valentina Šalamon Vencel. Scenski pokret radio je Deneš Debrei.

 

Miroslava Malbaški

Foto: Mila Pejić