TEHNIČKA ŠKOLA: Prikazan poligon rizika

U Tehničkoj školi u Zrenjaninu održana je analiza nastave iz odbrane i bezbednosti koja se sprovodila za završne razrede srednjih škola u Srednjobanatskom okrugu. Analiza se sastojala iz dva dela, radnog sastanka i pokazne vežbe po modelu nastave „Poligon rizika“.

U radu su učestvovali predstavnici Ministarstva odbrane iz Novog Sada i Zrenjanina, Komande za razvoj Banatske brigade, predavači Organizacije rezervnih vojnih starešina Zrenjanina, predstavnici Saveza rezervnih vojnih starešina Srbije, Crvenog krsta, Gradskog vatrogasnog saveza, Aktiva direktora, nastavnici i rukovodioci srednjih škola u kojima je izvođena nastava i treneri iz kluba borilačkih sportova „Urban kombat“.

Ovom prilikom su nadležni iz Ministarstva odbrane istakli da je nastava organizovana u skladu sa preporukom i planom rada koje su zajedno donela dva ministarstva odbrane i prosvete.

  • U Srednjobanatskom okrugu, u 12 srednjih škola je za 45 dana izvedena nastava u 65 odeljenja i za to vreme je bilo više od 180 nastavnih časova – rekao je major Vlastimir Radivojević, načelnik Centra Ministarstva odbrane u Zrenjaninu.

Ovo je bila i prilika da direktori škola iznesu svoja zapažanja o nastavi, kao i predloge za dalji rad.

  • Nastava je opravdala očekivanja, ali je nezgodno što je organizovana u periodu kada su maturanti opterećeni pripremama za fakultet. Bilo bi dobro da se u narednim školskim godinama ova nastava izvodi u trećem razredu i da počne u prvom polugodištu – smatra Milan Radaković, predsednik Aktiva direktora srednjih škola Srednjobanatskog okruga.

Ovom nastavom je bilo obuhvaćeno 1.410 učenika, a prisutnost časovima je bila oko 90 odsto. Nastavu su izvodili rezervni oficiri iz Zrenjanina, a pomagali su im predstavnici Ministarstva odbrane i razredne starešine.

  • Primetili smo da su deca zainteresovana i željna znanja. Potrebno je da se u narednim fazama više pažnje posveti praktičnom radu, pošto su nam to i sama deca tražila istakla je Tanja Dulović, predsednica Organizacije rezervnih vojnih starešina Zrenjanin

Praktičan rad jednog modela izvođenja nastave gosti su mogli videti pre održane analize. Organizovan je jedan čas na kome su u četiri radne tačke predavači malim grupama učenika objašnjavali osnove prve medicinske pomoći, gašenja početnih požara, reagovanja u vanrednim situacijama i samoodbrane. Ovaj model nastave Organizacija rezervnih vojnih starešina Zrenjanina je nazvala „Poligon rizika“.

M.B.