TEHNIČKI FAKULTET „MIHAJLO PUPIN”: O letnjoj stručnoj praksi ZREPOK-a

Studentima treće i četvrte godine Tehničkog fakulteta Mihajlo Pupin” u Zrenjaninu, danas je predstavljen osmi ciklus projekta Letnja stručna praksa” koji organizuju Zrenjaninski poslovni krug – ZREPOK, Grad Zrenjanin i ova visokoškolska ustanova. Javni poziv trajaće od 25. aprila do 25. maja, a projektne zadatke u nekoj od članica ove privredne asocijacije radiće 20 studenata.

Letnja stručna praksa je pionirski korak ne samo u regiji, već i u Srbiji, pa su za ovim primerom kasnije krenuli i drugi fakulteti i privrednici.

Tehnički fakultet ostvaruje misiju visokoobrazovne ustanove. Moramo negovati nauku, predavanja, vežbe, a važno je i primeniti znanje stečeno tokom studiranja. Cilj projekta jeste da steknu i praktična znanja koja će im pružiti veće šanse na tržištu rada – rekla je prof. dr Dragica Radosav. Moderator prezentacije bila je prof. dr Dragana Glušac, koordinatorka projekta na Fakultetu.

fakultet4

Pokazali smo u prethodnih sedam godina da Tehnički fakultet ostvaruje misiju visokoobrazovne ustanove. Važno je i stečeno znanje smestiti u realne poslovne okvire, kao što se to ostvaruje tokom Letnje stručne prakse. Tako privreda možer da dobije dobre kadrove, ali i da mladi ostanu u Zrenjaninu i zaposle se – rekla je dr Glušac.

Prema podacima Dragoslava Bjeloglava, predsednika ZREPOK-a, 2011/2012. godine zaposlilo se 90, a 2014/2015, 60 odsto praktikanata. Pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić je napomenuo da se i u oblast visokog školstva uvodi dualno obrazovanje, što se na zrenjaninskom fakultetu već uveliko primenjuje. Studentima je preporučio da, po diplomiranju, pokušaju da osnuju svoju kompaniju. Grad Zrenjanin i ZREPOK će i ove godine obezbediti uslove za studente koji se opredele da deo letnjeg raspusta provedu radeći i učeći, a na kraju će biti proglašeni i najbolji praktikanti.

M. B.

fakultet1 fakultet3 fakultet2