TEHNIČKI FAKULTET: Predavanje japanskog eksperta

Na Tehnickom fakultetu „Mihajlo Pupin“ predavanje u oblasti geofizike održao je ove nedelje Koja Suto, geofizicar japanskog porekla koji je, posle diplomiranja u Japanu, osnovao svoju firmu u Australiji, gde i danas živi i radi. Predavanje je organizovala doc. dsr Snezana Komatina, Katedra za industrijsko inzenjerstvo u eksploataciji nafte i gasa.

Predavanje je na popularan i interaktivan način priblizilo publici osnovne elemente geofizike kao nauke i inženjerske profesije. Predavanje je, osim brojnih studenata studijskog programa industrijskog inzenjerstva za eksploataciji nafte i gasa, privuklo i studente informacioni tehnologija. Oni su imali prilike da na primerima realne prakse primene geofizičke opreme i metode u humanitarnim projektima, prepoznaju značaj savremenih informacionih tehnologija, posebno u domenu akvizicije, skladistenja, vizualizacije, analize i interpretacije velike kolicine podataka.

Prvo predavanje bilo je kratak vodič kroz geofiziku. Ovo predavanje uvelo je slušaoce kroz fascinantni svet geofizike. Na drugom predavanju – Plitka geofizika: Geofizika za ljudski život, Geofizika u životu ljudi, Suto je prikazao neke od humanitarnih ekspertskih projekata gde je bio uključen da bi primenio geofizičke metode u cilju poboljšanja kvaliteta života ljudi. On je opredstavio geofizička istraživanja brane na Solomonskim ostrvima, kao i projekat istraživanja klizišta u Srbiji i Bosni i Hercegovini posle poplava u maju 2014. godine u sklopu SEG programa „Geolozi bez granica”.

M.B.