NAGRADA „ĐURA JAKŠIĆ“: Šest pesnika u užem izboru

Trideset i četvrti put se na manifestaciji Liparske večeri”, od 2. do 8.juna u Srpskoj Crnji, dodeljuje nagrada „Đura Jakšić“ za najbolju pesničku knjigu na srpskom jeziku, objavljenu u toku prethodne godine, u organizaciji Narodne biblioteke koja nosiime slavnog pesnika i slikara. Dobitniku pripada novčani iznos u dinarskoj protivvrednosti od 1000 evra, kao i diploma.

Nagradu „Đura Jakšić“ su poneli najugledniji savremeni srpski pesnici od Ljubomira Simovića, Rajka Petrova Noga, Vojislava Despotova, Novice Tadića, Radmile Lazić, Milana Nenadića do Duška Novakovića, Matije Bećkovića, Miroslava Cere Mihailovića, Bojane Stojanović Pantović…

Na trećoj sednici, održanoj 21. maja 2019. godine, žiri u sastavu: Miroslav Cera Mihailović, Branislav Živanović i Jovan Zivlak – predsednik, nakon razmatranja naslova koji su pristigle na konkurs oko 100 naslova), doneo je odluku da predloži uži izbor: Marija Šimoković: Pozajmljena svetlost, Čigoja, Beograd; Radivoj Šajtinac: Nepoznata priroda, Zavod za kulturu Vojvodine, Novi Sad; Dragan Jovanović Danilov: Um podivljale reke, Povelja, Kraljevo; Saša Nišavić: Zaboravljeni dečak, Prometej/Tiski cvet, Novi Sad; Tanja Stupar Trifunović: Razmnožavanje domaćih životinja, Nulta stvarnost, Sarajevo i Dragan Bošković: Ave Maria!, Dragan Bošković, Beograd.

Žiri je zaključio da je prošlogodišnja pesnička produkcija bila poetički raznovrsna da je odaziv na konkurs bio izraz uvažavanja ovog prizananja i da je poezija nesporno prisutnu u velikom broju kulturnih centara u Srbiji i da je njena čitalačka i kritička recepcija vredna svakog uvažavanja.

Žiri u sastavu: Miroslav Cera Mihailović, Branislav Živanović,
Jovan Zivlak, predsednik, razmatrao
je prva izdanja knjiga, u skladu sa Pravilnikom o nagradi, posvećujući pažnju pesnicima moderne jezičke osetljivosti, složene percepcije stvarnosti i jezičkih gestova koji gaje moderan način razumevanja i praktikovanja poezije naspram oveštalih i iscrpljenih vidova pevanja uopšte.

Svečano uručenje nagrade će se održati 2. juna.

L.Z.

Foto: sajt opštine Nova Crnja