TOMAŠEVAC – POZNATI PO MILITARSKOJ TRADICIJI I STOČARSTVU

Sve poznatije mlekare ovde nabavljaju mleko

Naše selo nikada nije imalo industrijski pogon, tako da nije za čuđenje što od 1.540 stanovnika, svega pedesetak ima zaposlenje van poljoprivrede, mahom u „Drekslmajeru”, nešto u zdravstvu, trgovini i društvenim službama. Nekada su stanovnici ovog sela radili i na železnici, a sada, pošto je taj saobraćaj u Banatu sveden na minimum, Tomaševčana više nema ni među železničarima. Struktura prihoda stanovništva je takva da nije bilo šanse da se produži samodoprinos za komunalno opremanje, kao što je izgradnja savremene kanalizacije i gasifikaciju. Ostaje nam samo da se ponosimo militarskom tradicijom, banatskim šorama i zaista razvijenim stočarstvom – kažu član Saveta Mesne zajednica Aleksandar Rudić i sekretar MZ Milenko Nikolić.
Atar sela prostire se na gotovo šest hiljada hektara, od čega su 5.000 kvalitetne oranice, a 800 hektara je pod pašnjacima.
– Stočarstvo je na visokom nivou: u selu ima preko dve hiljade grla goveda, a polovinu čine krave. Velik je broj domaćinstava koja drže više desetina grla goveda. Poznati stočari, koji imaju 70 do 100 grla su Perica Lalić, Zlatomir Ćurčin, Žarko Stankov i porodica Bogdanov. Vredni odgajivači tovne junadi su Aleksandar Anović i Velimir Vučenić. Sve poznatije mlekare imaju punktove u selu. Većina domaćinstava u selu se bavi stočarstvom, a retko koje ima manje od pet grla. Naravno, ima i takvih domaćinstava kojima je stočarstvo „socijalni sigurnosni ventil” u ovo vreme besposlice i krize – komentariše jedan od najpoznatijih stočara iz Tomaševca, Dragoslav Romanov.

  • AMBULANTA I APOTEKA
    Tomaševac je jedno od sela koje je zaobišlo potpuno zatvaranje apoteke. Ona je na usluzi pacijentima, međutim, samo dva dana u sedmici. Ambulanta ne radi samo vikendom. Zgrada u kojoj se nalazi obnovljena je pre 15 godina, a u čekaonici je ploča kojom se selo zahvaljuje Sofiji i Branku Kneževiću, koji su svojevremeno ambulanti donirali EKG aparat.
  • SPOMENICI
    Angažovanjem nezaposlenih, nedavno su u Tomaševcu obnovljena spomen obeležja Tomaševčanima, dobrovoljcima poginulim u Prvom svetskom ratu kao i stradalima tokom Drugog svetskog rata. Reč je o žrtvama terora kojim su fašisti kontrolisali okupirani Banat, odnosno onim stanovnicima sela koji su smrtno stradali kao učesnici NOB-a.

 

M. S – n.

01 zd 20171124 Tomasevac spomenicima poginulima u I i II Svetskom ratu_resize