TRADICIJSKA PROSLAVA USKRSA KOD BANATSKIH HRVATA: čuveni pučki običaji iz staroga kraja od kojih su se neki zadržali do danas

Nakon posta od šest tjedana slijedilo je veliko veselje

Uvod u preduskrsni četrdesetodnevni korizmeni post započinje blagdanom Pepelnice ili Čiste srijede. U Boki i drugdje u središnjem Banatu gdje je bilo Hrvata kajkavaca, čuvani su pučki običaji njihova staroga zavičaja. Tako je primjerice zabilježeno da su na Čistu srijedu žene ribale i prale suđe kako ništa ne bi ostalo uprljano i zamašćeno. Ujutro su mladići pepeljili djevojke noseći sa sobom tanjure s pepelom pomiješanim s malo rakije ili vina, a ukućani su ih častili pićem i darivali jajima. Na Pepelnicu se u crkvi kao i danas odvijao vjerski obred pepeljenja. Hrvati su u Boki jedni drugima o Čistoj srijedi u šali govorili: „Pepel jesi, pepel buš, izela te svinjska vuš!”.
Slijedio je strogi vazmeni post tijekom kojega se šest tjedana nije smjelo zabavljati, priređivati veselja, svadbe i ostale proslave. Mladež je razonodu pronalazila u nijanju. Pravile su se velike ljuljačke na kojima je pored smijeha dolazilo i do vriske, jer su se momci zaduženi za njihovo otiskivanje nogom često voljeli preko mjere zaigrati.
D. M.

Opširnije u štampanom izdanju