TRADICIONALNA MANIFESTACIJA U BELOM BLATU:  Festival kobasice i domaće rakije šesti put

Belo Blato je u subotu, 9. februara, domaćin tradicionalnog, 6. Festivala kobasice i domaće rakije. Svečano otvaranje je u 10.30 časova. Organizatori manifestacije su Udruženje amatera kulinara, negovaoca starih običaja i zaštitnika životne sredine i Mesna zajednica Belo Blato, uz podrsku Grada Zrenjanina, Turističke organizacije Zrenjanin, IP medije i Kulturnog centra.

U susret ovogodišnjem festivalu juče je u multimedijalnoj sali gradske kuće održana konferencija za novinare, na kojoj su govorili  Zoran Ljubotina, direktor Turističke organizacije Grada Zrenjanina, Ištvan Požar, predsednik Udruženje amatera kulinara, negovaoca starih običaja i zaštitnika životne sredine i Miroslav Markuš, predsednik Saveta Mesne zajednici Belo Blato. Medijator je bila msc Jelena Jajić iz Turističke organizacije.

Kako je najavila Jelena Jajić, okupljanje takmičara i gostiju je toga dana između 8 i 10 časova, nakon čega je doručak uz džigericu, slaninu, dinstanu svežu krv na luku, kiseli kupus, pekarski hleb.

Takmičenje u pripremi kobasica počinje u 11 časova, a takmičenje za izbor najbolje rakije u 11.30 časova. Tokom ručka, u podne, služiće se svinjski paprikaš i pečena kobasica, a ocenjivanje je u 13 časova.

Ovogodišnji Festival kobasica i domaće rakije pratiće i umetnički program, od 13 do 15 časova, u sklopu Karavana „Banatska bajka 2019“. Učestvuju đaci i direktor Osnovne škole ,,Bratstvo jedinstvo“ u Belom Blatu Milan Nedeljkov, novinar Bora Otić, urednik emisije „5kazanje“ Radio televizije Vojvodine, KUD „Đerđef“ iz Zrenjanina, Baca Banaćanin – Zlatomir Sremac iz Botoša, pesnik Bogdan Bogdija Kukolj iz Žitišta i Pevačka grupa Kulturnog centra,,Filigrani“.

Proglašenje pobednika je u 15 časova.

Kako je istakao Ištvan Požar, koji se obratio i u ime Organizacionog odbora, ovogodišnja manifestacija je podignuta na viši nivo. On je predočio da očekuju brojne goste iz Zrenjanina, Novog Sada, Beograda i okolnih mesta.

– Svakom prodavacu mesa i mesnih prerađevina će, pored ispravnosti mesa na trihinelozu, biti potreban dokaz sanitarne ispravnosti i registracije gazdinstva ili mesarske radnje za preradu mesa.Takmičiće se 43 ekipe, uglavnom iz Vojvodine, Srbije i jedna ekipa iz Rumunije. U svakoj ekipi će biti između 3 i 6 članova. Goste dočekujemo tradicionalnim beloblaćanskim doručkom u Domu kulture. Na ulasku u selo ćemo imati volontere koji će zaustavljati i usmeravati vozila i deliti flajere sa programom i mapom sa smerom kretanja i mogućnosti parkiranja, jer će jedan deo glavne ulice biti zatvoren za saobraćaj – objasnio je on.

Zoran Ljubotina je izrazio zadovoljstvo što manifestacija u Belom Blatu prevazilazi lokalne okvire.

–  Ovo je nov turistički proizvod i cilj nam je da damo značaj i ruralnim sredinama. Mi smo, u okviru „Banatske bajke” započeli ovogodišnji Karavan Belim Blatom. Karavan „Banatska bajka” će ove godine tokom proleća, leta i jeseni, pored Zrenjanina, defilovati i okolnim selima  – kaže Ljubotina.

Ideja o organizaciji Festivala u ovom multikulturalnom, multikonfesionalnom i multietičkom mestu proizašla iz želje da se ukaže na prednost i lepotu življenja u selu, uprkos odlasku mladih iz Belog Blata, ali i iz cele Srbije, podseća Miroslav Markuš.

– Ovaj Festival je nekomercijalan, za razliku od sličnih, na kojima velike firme i proizvođači promovišu svoje proizvode. Uprkos problemima nepristupačnog prilaza, vode, reke, sve slabijeg izvoza trske, svi proizvođači će sa svojim registrovanim gazdinstvima, uz predhodno pribavljene dozvole, moći da prodaju višak koji je pretekao od zimskog svinjokolja – rekao je Markuš.

 

Tekst: B. J.

Foto: A. B.