TRADICIONALNI VOJVOĐANSKI BRAS FESTIVAL: Limeni duvači u Kulturnom centru

Kako zvuče na note Mocarta, Betovena, Čajkovskog, Bartoka i drugih klasika, ali i kompozicije popularne evrgrin muzike, džez standardi i stargradske melodije na limenim duvačkim instrumentima, imali smo priliku da čujemo na 14. Vojvođanskom bras festivalu (Brass), održanom u sredu, 26. februara, u Kulturom centru.

Tradicionalni Vojvođanski bras festival je na svečan način otvorio direktor Gradskog duvačkog orkestra Zrenjanin Branislav Gagić, posebno se zahvalivši roditeljima i profesorima koji su doveli najbolje predstavnike svojih škola i muzičkih centara.

Vojvođanski bras festival populariše limene duvačke instrumente, njihove izvođače i pedagoge i poziva mlade da se muzički obrazuju. Ovde razmenjujemo znanje, iskustvo i izvođačko umeće. – kaže Branislav Gagić.

Na ovogodišnjem Festivalu su se predstavili učenici Muzičke škole „Isidor Bajić“ iz Novog Sada, Muzičkog centra Pančevo, Osnovne muzičke škole Novi Kneževac i Muzičke škole „Josif Marinković“ u Zrenjaninu.

Nekoliko desetina učenika osnovnih i srednjih škola i ustanova pokazalo je zavidno vladanje limenim duvačkim intrumentima i izvođačko umeće. Za to su zaslužni njihovi profesori Slobodan Ćirić, Boris Matijević, Nikola Pavlović, Zoran Ilić, Vladimir Nežić i Branislav Gagić, korepetitori Doroteja Ćirić, Marijana Gavranović, Snežana Tabš, Serđa Arpad, Nemanja Števanov, Nevena Karajkov, Jelena Lazić, Danica Mladenović i Nataša Srdić, kao i njihovi roditelji, kao najveća podrška tokom istovrmenog obrazovanja u osnovnoj i muzičkoj školi.

Voditeljka programa je bila reporterka „Zrenjanina“.

Festival su organizovali Gradski duvački orkestar Zrenjanin i Aktiv limenih duvača muzičkih škola Vojvodine u saradnji sa Muzičkom školom „Josif Marinković“, Kulturnim centrom Zrenjanina i asocijacijom – WASBE (World Association for Symphonic Bands and Ensembles), Svetska asocijacija za simfonijske orkestre i ansamble.

Svi učesnici su dobili zahvalnice koje im je uručio Branislav Gagić.

Tekst i foto Branka Jajić