TRIBINA „NOVOG OPTIMIZMA“ I „GRAĐANSKOG PREOKRETA“: O opstanku našeg grada

Zrenjanince u subotu, 29. februara, očekuje tribina na kojoj će moći da saznaju mnoge detalje o štetnim posledicama odluka lokalnih vlasti – od ustupanja najbolje zemlje „stranim“ investitorima i zagađivačima, do projekta izgradnje postrojenja za prečišćavanje vode, koji je doživeo debakl, navode organizatori ove tribine pokreti „Novi optimizam“ i „Građanski preokret“. Početak je u 18 časova u velikoj sali Kulturnog centra.
Kako navode, razgovaraće se o tome da li je na delu istovremeno uništavanje vode, vazduha i zemlje, čime je doveden u pitanje i sam opstanak našeg grada.
O ovim temama govoriće istaknuti novinari, arhitekte, studenti, poljoprivrednici…
– Kao odlični poznavaoci lokalnih dešavanja, predsednik „Građanskog preokreta“ Dušan Kokot i poljoprivrednik Slavko Vukov pokušaće da objasne kako smo došli doovde, širu ekonomsku pozadinu priče osvetliće nam Biljana Stepanović iz lista „Nova ekonomija“ i Aleksandar Milošević iz lista „Danas“. Dragoljub Bakić će, između ostalog, podsetiti na još jedan slučaj kada je Zrenjanin ćutao na korupciju, a to je rekonstrukcija centralnog trga, gde se može napraviti paralela sa beogradskim primerom. Zašto mediji, kako nacionalni, tako i lokalni, o svemu ovome ne izveštavaju – odlično je pitanje za novinarku i Zrenjaninku Danicu Vučenić. Student Brajan Brković će na tribini govoriti i kao predstavnik budućih generacija, koje će najviše osetiti pogubne posledice trenutnih politika, i kao aktivista i organizator protesta, koji kod mladih podstiče duh otpora postojećem stanju – ističu pokreti „Novi optimizam“ i „Građanski preokret“.

L.Z.