TRAICIJA ŽITELJA LJUBLJANSKE ULICE: Cveće na Sandićevoj kući, pomen kod krsta

Sedmi put, stanovnici Ljubljanske ulice  okupili su se juče da odaju poštu preminulim sugrađanima i da polože cveće na urušenu kuću Aleksandra Sandića na Karađorđevom trgu, koja je skoro sravljena sa zemljom i opasana žicom, i da ostave venac na kome je napisano da je ovo vredno zdanje sada zid plača. Za očuvanje kuće književnika i Vukovog pisara, grupa građana se bori još od 2015. godine, ali sve to nije pomoglo i kuće gotovo i da nema. Od 2016. godine,  kod Krsta, na raskrsnici Ljubljanske i Takovske ulice, odaje se pošta preminulim komšijama, ali i svim Gradnuličanma. Tako je bilo i ovoga puta, kada je verski obred služio otac Davor Stojanović. Na spisku su bila imena žitelja koje njihove komšije neće zaboraviti.Komšijski dan se obeležava poslednjeg petka u maju, a proglasile su ga Ujedinjene nacije.

– Zbog toga što je subota uglavnom neradni dan, mi se tada  okupljamo i obeležavamo komšijski dan – kaže Srboljub  Ćetković Jovanović. Naša ulica ima i svoj savet i nastojimo da uradimo nešto korisno za naš kraj.

Pomenu i polaganju venca su prisustvovali Lidija Tajti, Cvjetko Pavlović, Spomenka Miškov, Zvezda Novakov, Ruža i Mara Šljokić, nekadašnji stanovnik ove ulice Vojin Mraković i predsednik gradnuličkih penzionera Dobrivoj Mihajlov.

M. Bečejac