TREĆA SEZONA „BANATSKE BAJKE – LETA U GRADSKOJ BAŠTI”

Udahnimo porodično letnju vedrinu

TREĆA SEZONA „BANATSKE BAJKE – LETA U GRADSKOJ BAŠTI”
Niz različitih programa za sve generacije i najistančanije ukuse predstavlja se svakodnevno u okviru treće sezone manifestacije „Banatska bajka – Leto u Gradskoj bašti”, koja je počela 10. juna i potrajaće sve do 18. avgusta.
Organizatori su Kulturni centar Zrenjanina, Turistička organizacija Zrenjanin i IP Media 023, uz podršku Grada Zrenjanina.
Koncertom naše sugrađanke Milice Dosković, članice Hora Opere Srpskog Narodnog pozorišta u Novom Sadu, kao i filmskom projekcijom, letnja manifestacija je svečano otvorena 10. juna u prelepom ambijentu Gradske bašte, u prisustvu brojnih posetilaca.
Milica je u velikom stilu pokazala svoje vokalne kvalitete, izvođenjem ruskih narodnih pesama, naših gradskih, francuskih šansona, evergrin kompozicija, popularne šlagere sa prostora Jugoslavije… Dostojne učesnice u njenom koncertu su bile Branislava Ružin – gitara i Olgica Rakić – harmonika. Publika ih je bodrila aplauzom, a najodvažniji su i zaigrali… Ako je po svečanom otvaranju, biće ovo uzbudljivo muzičko leto, uz lepezu drugih sadržaja…

ZA SVE GENERACIJE
Iz večeri, u veče, publika će imati priliku da pogleda, kao i da učestvuje u različitim kulturno-umetničkim, zabavnim i sportskim sadržajima, muzici, radionicama – programima namenjenim svim generacijama. A da je u pripremu uloženo truda, uverila se publika već tokom prve dve nedelje trajanja…
Kako je na otvaranju manifestacije, koja se održava već treću godinu, rekao direktor Kulturnog centra Zrenjanina Goran Marinković, na čelu ustanove koja upravlja Gradskom baštom, za ovu godinu je pripremljen bogat i raznovrstan program, od ponedeljka, do nedelje. On je pozvao sugrađane da dođu i uživaju tokom letnjih meseci u lepoj bašti i zanimljivim programima.
Podsetivši da je ovo zajednički poduhvat Javnog preduzeća, ustanove kulture i privatnog sektora, direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina Zoran Ljubotina je istakao podršku Grada Zrenjanina manifestaciji koja je do sada obuhvatila više od stotinu različitih programa i izrazio nastojanja da je ona ovog puta još raznovrsnija i još kvalitetnija.
Svake večeri program počinje u 20 časova, osim dečjih, koji startuju od 18.

KARAVAN U SELIMA
U okviru ovogodišnjeg „Leta” je i Karavan „Banatske bajke” koji je u subotu, 8. juna, pohodio Taraš. Koordinatorka programa Maja Pandurov je ovom prilikom najavila i posetu drugim selima, a sledeći na redu je Orlovat, u nedelju, 23. juna, kada se u ovom mestu održava tradicionalna manifestacija „Dani Uroša Predića”.
Milica Dosković je u Gradskoj bašti i svakog sledećeg ponedeljka (17. juna je koncert otkazan zbog kiše). Utorkom su „Vinske priče”, uz muziku Dua Joca i Brana. Tako su 11. juna gostovali članovi Udruženja vinara i vinogradara „Šasla” iz Iđoša i Udruženja za negovanje tradicije, narodnih običaja i rukotvorina, koji su podelili sa posetiocima ukuse svojih vina i specijaliteta… Vinarija „Malbašić” iz Novih Kozaraca bila je gost u „Banatskoj bajci” 18. juna.
Sredom se održavaju multimedijalne večeri i u gostima je bio Banatski kulturni karavan – Bogdan Bogdija Kukolj iz Žitišta, dok su kulturni poslenici i čelnici Plandišta predstavili kulturna događanja u ovom mestu. Članovi KUD-a „Svetozar Marković” su razgalili posetioce pesmom i igrom, a članice Asocijacije za razvoj Bagljaš su predstavile rukotvorine. Književnici, glumci, muzičari, KUD-ovi, bendovi, zanatlije, udruženja građana i predstavnici regiona biće učesnici u okviru multimedijalnih večeri koje slede.


Četvrtak je rezervisan za najmlađe – radionice, zabava, dečji festivali… Imali smo priliku da vidimo članove CEKOM-a, „Maštališta” i Centra za edukaciju „Big Ben”, kao i film „Mali princ”. U petak su program ulepšali đaci Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj” sa kreativnim „Raspustilištem”, a u nastavku su publiku zabavljali Melenački tamburaši „Džo i drugari”.
U velikom stilu je svoju subotnju „šemu” počeo 15. juna „Bid Bend” – Gagić i prijatelji, a tako će biti svake subote tokom trajanja „Banatske bajke” – evergrin, džez, latino muzika, šlageri… Nedeljom se predstavljaju sportisti, sportski kolektivi i oni koji neguju i propagiraju zdrave stilove života.
U „Aktivnom Zrenjaninu” Jelena Nikolić imala je čast da bude prva, darujući „Program sreće”…
Ako je suditi po namerama organizatora, ali i po komentarima sugrađana, sreća bi trebalo da bude u žiži programskih aktivnosti „Banatske bajke” i tokom juna, jula i avgusta, u susret „Danima piva”… I, kao i sve bajke na ovom svetu da i ova naša, banatska, ima srećan kraj…

 

 • AFTER VEČERI
  U okviru „Banatske bajke”, svakog utorka, petka i subote od 22 sata, na obali Begeja, ispred Gradske pivnice i Muzeja piva, biće organizovan zabavni program, druženje uz muziku… Ni komarci, pa ni letnja kiša, tu ne mogu baš ništa.

 

 • MULTIMEDIJALNO VEČE
  Brojni gosti su učestvovli u programu u sredu, 19. juna. Predstavljena je kultura Opštine Žitište: Danijela Kondić, operska pevačica i AP „Jovica Jelić” Banatsko Karađorđevo, KUD „Zora” Srpski Itebej, Emilija Gut, solo pevačica – Banatski Dvor, Larisa Pankarićan, solo pevačica – Torak. Predstavili su se i Maja Ječmenica, slikarka, Zrenjanin, recitatori: Tara Pavlović, Anja Subičin – Ravni Topolovac i Milica Savić- Čestereg. Udruženja žena „Vredne ruke” Srpski Itebej i „Mladost” Čestereg, Biblioteka i KK „Branko Radičević” Žitište. Vanja Ilijev, glajdaš, KUD „Lukićevo”, Pevačka grupa „Seferini” i Folklorna sekcija Gerontološkog kluba Zrenjanin.

 

 • ALTERNATIVA
  U slučaju lošeg vremena, kako najavljuju organizatori, planirani program za goste sa strane, a po potrebi u zavisnosti od publike i za one iz Zrenjanina biće održan u baroknoj sali Gradske kuće ili u Kulturnom centru Zrenjanina.

 

 • PROGRAM U GRADSKOJ BAŠTI
  Četvrtak, 20. jun: Program za decu od 18 časova, Festival folklora vrtića – KUD „Pionir”, COTK „Đerđef”, „Moja Sosa i KC „Svetozar Marković”. Projekcija filma „Aladin 2” i „Leteći ćilim” je od 21 čas.
  Petak, 21. jun: Tamburaško veče – Melenački tamburaši „Džo i drugari” – 20 časova.
  Subota, 22. jun: Muzičko veče – „Bid Benda” – 20 časova.
  Nedelja, 23. jun: „Aktivni Zrenjanin”- „Pozitivnim mislima do zdravog života” – izlagači Spasoje i Slobodan Vlajić – 20 časova.
  Ponedeljak, 24. jun: Filmsko veče uz muziku – Milica Dosković, vokalna solistkinja, 20 časova i film „Hotel Mumbaj”, 21 čas.
  Utorak, 25 jun: Vinsko veče – Vinarija „Dragić”, Zrenjanin, „Duo Joca i Brana”, 20 časova.
  Sreda, 26. jun: Klub knjige „Duško Trifunović” Kikinda, KUD „Pionir”, 20 časova
  Četvrtak, 27. jun: Dečji program – Sovice mudrice (radionice), 17 časova. Dečje odeljenje Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin” održaće prvi „Letnji čitanjac sa bibliotekarima”. Bibliotekarka Tanja Vujin čitaće sa decom priče koje se bave temama koje su njima bliske. Čitaće i razgovarati o ljubavi, prijateljstvu, podršci na radionici koja nosi naziv „Ko hoće nosoroga za džabaka”, 18 časova.
  Veliki tetar iz Jagodine izvešće, u 19 časova, predstavu za decu „Šašavci”, po tekstu Tode Nikolića, u režiji Bojana Miloradovića.
  U 21 čas je projekcija filma „Deda Mraz & kompanija” („Santa & Cie”)

Branka Jajić