TREĆI KUP VATROGASNOG SAVEZA VOJVODINE U ZRENJANINU

Provera veština i razvoj vatrogasne kulture

Kada je Perica Samac iz Kule, sada pedesetogodišnjak, imao dvanaest godina, voleo je da se igra sa vršnjacima čak i kada je napolju bilo jako hladno. Jednog zimskog dana su, da bi se zagrejali, zapalili balu slame. Perica je predvodio družinu i nije bilo govora da starijima kasnije ne priznaju da je njihova nepromišljena igra izazvala požar. Da nije bilo toga, Perica Samac možda nikada ne bi bio vatrogasac, a u vatrogastvu je već pedeset godina. Već kao mališan shvatio je šta valja činiti da ne bi došlo do požara ili kako postupiti pri susretu sa vatrenom opasnošću.

OKO 800 UČESNIKA
Perica je samo jedan od brojnih iskusnih dobrovoljnih vatrogasaca koji je učestvovao na Kupu Vatrogasnog saveza Vojvodine (VSV), održanom na zrenjaninskom Gradskom stadionu u nedelju, 1. septembra, po treći put, u okviru ovogodišnjih „Dana piva”. Učestvovale su ženske i muške ekipe pionira, juniora, seniora i izvršujućih, kako kažu organizatori, oko 800 dobrovoljnih vatrogasaca.
Manifestaciju je, kao i prethodnih godina, otvorio gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, kome je predao raport njegov pomoćnik Dragan Ćapin, potpredsednik Vatrogasnog saveza Srbije i predsednik Gradskog vatrogasnog saveza. Takmičare je postrojio vršilac dužnosti sekretara Gradskog vatrogasnog saveza Zvonko Rakić.
Kako je rekao gradonačelnik Janjić, poželevši dobrodošlicu učesnicima Vatrogasnog kupa, ponosan je što u gotovo svakom naseljenom mestu Grada Zrenjanina postoji dobrovoljno vatrogasno društvo i što se nastavlja tradicija vatrogastva među mladima. Kup je, kako kaže, prilika za proveru znanja i širenje vatrogasne kulture.

MLADOST
Među učesnicima Kupa najviše je bilo mladih i njihovo okupljanje i obuka u dobrovoljnim vatrogasnim društvima jedan je od osnovnih ciljeva Vatrogasnog saveza Vojvodine, kao i gradskih i opštinskih saveza.
– Tek sam mesec dana član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bajmok, a već sam mnogo naučio o vatrogastvu. Ovo je moje prvo takmičenje i nadam se da će ih biti još mnogo – kaže trinaestogodišnji Danijel Bović.
Drugi član društva iz Bajmoka Filip Šindrić sa svojih dvanaest godina ima nešto duži staž, pošto mu je majka Verica Šindrić, instruktorka ekipe, prenela ljubav prema vatrogastvu.
– Želim da naučim sve što ima veze sa vatrogastvom – ne može preko noći, ali ja ću se truditi – kaže Filip. Slično govore i njegovi drugari iz iste ekipe, Darijan, Vanja, Jovan, Dominik, Leo. Drugi takmičari Kupa, njihovi vršnjaci, protivnici su im na terenu, ali prijatelji van njega, koji se kasnije druže celog života i pomažu u slučaju vatrene opasnosti. Tako postaju požrtvovani građani.
I ovde smo se uverili da iver ne ide daleko od klade jer naš sagovornik sa početka priče Perica Samac prenosi strast prema vatrogastvu i na svoje sinove, isto kao što to čine i mnogi drugi vatrogasci. Tako su u vatrogastvu i njegovi sinovi Miroslav, koji već devet godina živi i radi u Čikagu , kao i Nikola, doktor psiholoških nauka koji se bavi istraživačkim poslom u Beogradu.
Uostalom, u vatrogastvu su još od pionirskih dana i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i njegov pomoćniik Dragan Ćapin, zatim i Rajko Petrović i Mihajlo Providžalo, članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Kleku, koji svoje znanje prenose na mlade. Vredno su pripremali ekipe i za ovo takmičenje i nesebično pomagali u njegovom sprovođenju.
Treći Vatrogasni kup organizovao je Vatrogasni savez Vojvodine u saradnji sa Gradskim vatrogasnim savezom Zrenjanin i uz podršku Grada Zrenjanina.

Branka Jajić

  • ZABORAV
    Treći Vatrogasni kup Vojvodine je počeo intoniranjem himne Republike Srbije „Bože pravde” i podizanjem naše zastave, a završen je proglašenjem pobednika i uručenjem pehara i priznanja najuspešnijim takmičarima. Izostao je minut ćutanja za Dragana Jajića, koji je preminuo 6. marta ove godine, a koji je bio dugogodišnji sekretar Gradskog vatrogasnog saveza Zrenjanina, direktor „Vatroinženjeringa” d.o.o, predsednik Vatrogasnog saveza Vojvodine i potpredsednik Vatrogasnog saveza Srbije. Sa Ljubicom Krnjaić, tadašnjom predsednicom VSV, pokrenuo je održavanje Vatrogasnog kupa Vojvodine 2017, uz ogromnu podršku gradonačelnika Čedomira Janjića. Nažalost, minut ćutanja je izostao i za sve ostale koji su preminuli između dva kupa.

 

  • GOSTI
    Na Kupu je bilo i gostiju iz drugih gradova Srbije i Evrope, informisao je predsednik Vatrogasnog saveza Vojvodine Siniša Šavija. Prisustvovali su i Luka Čaušić, glavni koordinator pomoćnika ministra i načelnika sektora za vanredne situacije Predraga Marića, Benjamin Kovačić, savetnik u Sektoru za vanredne situacije, Ružica Belanović, potpredsednica Vatrogasnog saveza Srbije, Marija Makević, predstavnica OEBS-a iz Odeljenja za saradnju u oblasti bezbednosti, kao i gosti iz Češke Republike, iz grada Hodonjina i iz Republike Slovačke, sela Holjiča, predstavnici Vojske Srbije, Crvenog krsta, organizacije rezervnih vojnih starešina, „Vatrometala plus” d.o.o. Kraljevo, zaposleni u zrenjaninskom „Vatroinženjeringu”.