TREĆI NAUČNO-STRUČNI SKUP „PIVO, PIVARSKE SIROVINE I OPREMA“: Širok obuhvat tema o piću koje mnogi smatraju za hranu

Ako bih birao ono što je najzanimljivije i na čemu najviše treba raditi. To je hmeljarstvo koje je spalo na desetak hektara kod Bačkog Petrovca. Uskoro sledi sličan skup na ovu temu i verujem da će doći do proboja – izjavio je juče prof. dr Viktor Nedović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i redovni profesor Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu na skupu „Pivo, pivarske sirovine i oprema“.

Veliku pažnju na otvaranju Simpozijuma privukla je izjava Duška Radišića, pomoćnika gradonačelnika. On je najavio da će „Zrenjaninsko pivo“, koje se sada proizvodi u Čelarevu od 2020. godine biti proizvođeno od zrenjaninske vode.

Udruženja pivara Srbije dostavilo je učesnicima Simpozijuma podatke o rastu proizvodnje piva u našoj zemlji koja je dostigavši 5,5 miliona hektolitara u 2018. nadmašila onu iz 2017. za značajnih 3,1 odsto. Začajna količina piva izvozi se u Bosnu i Hercegovinu ( mahom u limenkama!), Bugarsku, Hrvatsku i Mađarsku. Srbija i uvozi pivo: 57 miliona litara.

Po rečima Snežane Babarogić iz Grupe za kvalitet deklarisanje i označivanje hrane u Ministarsvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede od akiza na pivo ubrano je lane 90 miliona evra. Ove godine nivo akciza utvrđen je na 25,61 dinara po litru. Babarogićeva se nije izjasnila o visini akcize. Istina je da one predstavljaju značajnu stavku u budžetu, ali se ne bi smelo preterati u njihovoj visini, kako ona ne bi – kao u Makedoniji – dovela do drastičnog pada proizvodnje…

Pored tri velika pivare u vlasništvu internacionalnih kompanija ( apatinska, čelarevska i zaječarska), „znake života“ pokazuju i pivare u Valjevu i Nišu, ali je njihova sudbina neizvesna. Broj zanatskih proizvođača skočio ja na više od 30, pri čemu je 2018. registrovano novih 16 zanatskih pivara.

Mr Srđan Kamenković, predsednik Organizacionog odbora simpozijuma, rezimirao je učinke trećeg skupa.

Još jednom smo se uverili da je pivo – ozbiljna stvar. Raduje me učešće kolega iz Bosne i Hercegovine, kao i ljudi iz javnog i kulturnog života Zrenjanina. Istakao bih pokroviteljstvo Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a i gostovanje dekana Poljoprivrednog fakulteta u Sarajevu doktora Muhameda Brke, i niza drugih iskusnih ljudi.

Treći naučno-stručni simpozijum „Pivo, pivarske sirovine i oprema“ održan je od 26. do 29. avgusta pod pokroviteljstvom grada Zrenjanina i Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, u organizaciji Udruženja pivara Srbije i Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, sa nizom istaknutih institucija kao suorganizatora.

M. Stojin

Foto: Jovan Drndak Njegović