TRIBINA O DALJINSKOM GREJANJU: Nezadovoljstvo ne jenjava

Okupljanjem nezadovoljnih korisnika usluga Gradske toplane, u centru grada, u 18 časova, od ponedeljka, 30. januara, biće nastavljeni protesti zbog načina naplate i cene daljinskog grejanja u Zrenjaninu.Ovo je saopšteno na sinoćnjem skupu koji је organizovalо Udruženje za zaštitu potrošača „Begej“, na kom su gostovali aktivisti „Udruženog pokreta slobodnih stanara“ iz Niša na čelu sa prof. dr Đokicom Jovanovićem kao zaštitnik građana Saša Janković. Skup je održan u sali KUD „Petefi“.
Veći broj učesnika tribine kritikovao je uvođenje nove tarife za plaćanje grejanja po utrošku i založio sa za plaćanje „po kvadratu“, ocenivši da je pravedniji i da ga primenjuju razvijene zemlje sa jakom socijalnom politikom, kao što su Finska i Švedska.
Gost iz Niša inženjer Novica Kostić izrazio je čuđenje prestankom rada nove zrenjaninske TE-TO, kako se izrazio vrhunskog i dobro zamišljenog energetskog objekta koji bi, pored električne energije mogao da obezbedi i jeftiniju toplotnu energiju – kao sporedni proizvod.
Ponovljena je i ocena da je veoma sumnjivo to što se novi način plaćanja uvodi u manjim i gradovima srednje veličine, a Beograd i Novi Sad se zaobilaze.
Zaštitnik građana Saša Janković obavestio Zrenjanince da je zatražio uvid u aktivnosti Ministarstva energetike, kada je reč o valjanosti ugovora o daljinskom grejanju, a istakao je I pravo građana da imaju pun uvid u kvalitet rada kalorimetara u podstanicama.

M. S-n.