TRIBINA O VODOSNABDEVANJU GRADA: Zrenjaninska voda nije opasna za piće ali savremeni parametri kažu da može biti bolja

Zrenjaninski socijalni forum organizovao je u petak 7. juna u prostorijama Mesne zajednice ,,Dositej Obradović“ tribinu posvećenu problemu snabdevanja Grada vodom za piće. Glavnu reč imao je Živojin Đurin, diplomirani biolog-mikrobiolog, koji je više decenija bio šef laboratorije zrenjaninskog Vodovoda. On je izneo sve parametre koji se tiču vode za piće. Cilj je bio predočiti građanima šta je to što nije ispravno, odnosno šta ne odgovara odredbama postojećih pravilnika.

za sajt 0098_resize

Đurin je govorio o istorijatu Vodovoda od 1905. kada je iskopan prvi bunar, pa sve do 1962. godine kada je osnovano Javno komunalno preduzeće ,,Vodovod i kanalizacija“.

– Grad pokušava da reši ovaj problem još od 1962. Od tada, bilo je više od dvadesetak pilot projekata postrojenja. Nakon svega, napravljeno je pilot postrojenje u krugu Vodovoda na kojem je učestvovao i profesor Božo Dalmacija. Došlo se do tehničkog rešenja i predloga šta da se radi, a odgovor na sve to bio je – nema se para – priča Živojin Đurin. Prema onome što je izneo i predočio, zrenjaninska voda nije toliko opasna za piće, ali prema novim i savremenim parametrima voda može da bude mnogo bolja i čistija.

 

M.Ml

Foto: J. Nj. Drndak

(Opširnije u štampanom izdanju)

za sajt 0084_resize za sajt 0090_resize za sajt 0087_resize