TRODNEVNI SEMINAR O PIVARSTVU OKUPIO STRUČNJAKE IZ ZEMLJE I REGIONA

Da Zrenjanin ponovo postane grad piva

U okviru „Dana piva”, najpoznatije lokalne manifestacije, organizovan je pre tri godine prvi skup o pivu. Četvrti naučno-stručni simpozijum „Pivo, pivarske sirovine i oprema”, održan je od 28. do 30. oktobra ove godine u Hotelu „Vojvodina”. Akcenat je bio na razvoju i afirmaciji pivarstva u Zrenjaninu, opstanku i podršci kraft pivarama.
Učesnici su mogli čuju reč struke i nauke, predstavljena su najnovija dostignuća u oblasti pivarstva, tehnologije proizvodnje piva i sirovina, naročito hmelja za koji Vojvodina ima izuzetne potencijale.
Okupili su se stručnjaci i predavači iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, BiH, Slovačke i Češke. O značaju skupa govorio je profesor dr Radovan Pejanović, predsednik Organizacionog odbora.

I DRŽAVA MOŽE DA POMOGNE
Profesor Pejanović je istakao da se oprema uglavnom uvozi, ali da postoji niz mogućnosti da domaći proizvođači počnu izradu pojedinih delova i elemenata za ovu moćnu industriju.
– Želimo da skrenemo pažnju nadležnima da je to šansa za razvoj države, ali i Zrenjanina gde je ponovo pokrenuta pivarska proizvodnja. Proces privatizacije naneo je nenadoknadivu štetu, ali se mi trudimo da pivarstvo vratimo u grad – istakao je Radovan Pejanović.

Miroslava Malbaški

Opširnije u štampanom izdanju