TROFEJNA PLANINARKA MARIJANA MAUKA

Od rekreacije do zlatnih medalja

Tokom desetogodišnjeg pešačenja iz hobija u Klubu planinara „Zrenjanin” naša sugrađanka Marijana Mauka stekla je zavidnu kondiciju. Iako nije imala ambicija da se nadmeće, na nagovor članova kluba odlučila je da se priključi takmičarskoj ekipi.
Trekingom se bavi tri godine. Zajedno sa zrenjaninskim planinarima učestvuje u takmičenjima Vojvođanske treking lige (VTL) i Treking lige Srbije (TLS). U 2019. godini ona je na osam kola VTL osvojila sedam odličja (četiri zlatne i tri srebrne), kao i bronzu na Rajcu u okviru trke koju je organizovala TLS.
Planinari se nadmeću na kružnim stazama čija dužina varira. Mala je uglavnom dugačka do 20, srednja do 32, a velika do 42 km. Cilj je, kaže naša sagovornica, da se jedna od tri staze pređe u što kraćem vremenskom periodu, uz striktno pridržavanje zadate trase, što se dokazuje overom takmičarske knjižice na kontrolnim tačkama.
– Najdraži trofeji su mi oni osvojeni na Carskoj bari, jer je to domaći teren. Uslovi su veoma teški jer je staza bez hlada, a u junu temperatura zna da bude i do 40 stepeni. Često se gazi i po vodi, ali to je sve deo trekinga – kaže Mauka.
Takmičarska kola organizuju se od februara do oktobra, ali je zbog epidemije ove godine došlo do izmena. Na tri održana kola VTL, Mauka je osvojila dve zlatne medalje.
– Oba takmičenja su bila na Fruškoj Gori. Vreme nas nije poslužilo, pa smo stazu od 28 kilometara prelazili po jakoj kiši. Posle dodele odličja obavezno je druženje. Velika je kolegijalnost na stazi kako u okviru tima, tako i među svim učesnicima – istakla je naša sugrađanka i dodala da je treking dobra rekreacija za sve koji vole prirodu.

J. Šormaz