TROSTRUKI JUBILEJ NARODNOG MUZEJA ZRENjANIN – 45 HILjADA POSETILACA

Velika poseta – svedočanstvo poverenja

 

Narodni muzej Zrenjanin ove godine proslavlja tri jubileja: 110 godina od donošenja odluke o osnivanju, 105 godina od početka rada i 50 godina od otvaranja stalne postavke nakon preseljenja u velelepnu zgradu, nekadašnju Palatu finansija. Tim povodom je ovu kulturnu ustanovu posetio gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, u utorak, 31. maja a zatim sa direktorom Muzeja Vidakom Vukovićem, saradnicima i novinarima prošetao Trgom slobode.
– Godinu jubileja proslavljamo radno, imali smo s početka godine nekoliko etno večeri koje su izazvale veliku pažnju, bio je „Rogalj u Muzeju”, a potom i prelo – podseća Vidak Vuković. – Uskoro ćemo imati i centralnu izložbu, „Vek bioskopa” ili filma u našem gradu, čiji je povod bio poklon, zbirka plakata Bioskopa „Sinema”, koji su pripadali „Banat filmu”. U okviru izložbe biće postavljena i jedna manja bioskopska sala iz starijih vremena. Pripremamo i izložbu o dudu, koja će biti otvorena krajem godine. Planiramo i rekonstrukciju Atrijuma – istakao je Vuković.
O poverenju sugrađana i gostiju najbolje svedoči podatak, kako je rekao Vuković, od 45 hiljada posetilaca, prošle godine, a ove godine očekuju i više.
O radu ustanove koja je zaslužila brojne međunarodne i domaće nagrade govorili su i pomoćnica direktora Olivera Skoko i zaposleni koji, kako je rečeno, rade timski.
Na Trgu slobode i fasadi Muzeja postavljena je izložba „Art tura” – reprodukcije remek-dela u vlasništvu Narodnog muzeja u Beogradu. Glavni gradski trg krase reprodukcije Kloda Monea, Kamija Pisaroa, Pjera Ogista Renoara, Matisa i Pabla Pikasa, kao i domaćih autora, Katarine Ivanović, Paje Jovanovića, Nadežde Petrović i Jovana Bijelića… U saradnji sa Gradom Zrenjaninom, Muzej je plakatima predstavio sugrađanima važne segmente rada ove ustanove, najposećenije izložbe u Salonu, nove, rekonstruisane prostore, muzejske suvenire…

PRIZNANjA
Muzej je dobitnik Nagrade „Mihailo Valtrović” za najbolji muzej u Srbiji, koju mu je dodelilo Muzejsko društvo Srbije, Nagrade „Zlatni doboš” za uspešnu saradnju i plasiranje aktivnosti Muzeja u javnosti, koju su dodelili zrenjaninski novinari i stručnjaci za marketing (obe 2006. godine), treća nagrada za najbolji projekat na području zapadnog Balkana koju dodeljuje „Balkanska mreža muzeja” (Sarajevo, 2014). Muzej je 2015. nominovan za nagradu „Evropski muzej godine” koju dodeljuje Evropski muzejski forum u Glazgovu.

Branka Jajić