U BANATU MOGU SLUŽITI SAMO CIJEPLJENI SVEĆENICI

Pitanje zdravlja i ljubavi prema bližnjima

Zrenjaninska biskupija jedina je u Srbiji u kojoj je bogoslužje dozvoljeno samo cijepljenim svećenicima, a biskup ordinarij mons. Ladislav Német kazao je na konferenciji za tisak održanoj 19. studenoga u zrenjaninskoj katedrali da je za njega to pitanje zdravlja i ljubavi prema bližnjima. Biskup je naveo da je odgovoran za katoličke vjernike u Banatu i da je pratio propise koje donosi država, kao i da je i sama biskupija uvela stanovite mjere kojima bi još više očuvala zdravlje vjernika i kako bi se izbjegla mogućnost širenja virusa korona.
Rekao je i da su uvidjeli da se vjernici plaše bolesti, napose oni starije životne dobi, te i da je zbog toga mislio da treba napraviti korak dalje. „Protekle godine donesena je odluka da nema više pričešćivanja na jezik, nego samo na dlan, da svećenici moraju dezinficirati ruke prije pričesti, te da, kada dolaze u crkvu budu čisti, ali sve to nije pomoglo da se broj zaraženih smanji. Zato sam došao do te odluke razgovarajući s nekoliko svećenika, i svi svećenici koji pripadaju Zrenjaninskoj biskupiji primili su cjepiva, najmanje dvije doze, a neki i tri doze, a među njima sam i ja”, rekao je Német.
Kazao je da na početku na to nije bilo sasvim pozitivnih reakcija svećenika, ali da su sada svi oni, kao i djelatnici koji rade za biskupiju to učinili. „Dvojica svećenika koji ne pripadaju kleru naše biskupije, ali su djelovali na našem terenu, župnik iz Novog Kneževca, János Sóti SJ, i pomoćni svećenik koji je bio u Zrenjaninu vlč. Arnold Lukács, svećenik Subotičke biskupije, nisu se htjeli cijepiti, te su otišli iz Biskupije”, izjavio je Német.
Istaknuo je da biskupije pojedinačno mogu donijeti svoju odluku, jer je ustrojstvo Katoličke crkve takvo da svaku biskupiju vodi biskup koji je odgovoran za cijeli život zajednice, te može donositi odluke o pitanjima koja nisu stvari vjere i morala. „Za mene je ovo pitanje zdravlja, pitanje ljubavi prema bližnjima, jer ako tako malom stvari, kao što je cjepivo, mogu pomoći da svi živimo mirnije, zašto ne bismo to učinili”, kazao je on.
Naglasio je da je to pitanje o kojem svako po svojoj savjesti mora djelovati. Biskup je naveo da je i prigodom ulaska u Vatikan morao pokazati potvrdu o cijepljenju i da mu je objašnjeno da nitko tamo ne može raditi ukoliko nije cijepljen ili je preležao bolest ili, pak, posjeduje negativan antigenski test. Kazao je i da biskupije u Njemačkoj počinju uvoditi to pravilo, kao i biskupije u Americi. „Za mene je to pitanje dokle ide sloboda jednog čovjeka protiv zajedničkog dobra jednog društva i ono što je idući stepen odgovornosti jeste da pogledamo naše bolnice. Naši liječnici i drugo osoblje ne mogu ni spavati”, dodao je on.
Konferencija za medije sazvana je nakon što je zrenjaninski biskup u „Uredbi o covidu-19” objavljenoj u izdanju biskupijskih Okružnica za listopad, odlučio da svećenicima, đakonima, pastoralnim djelatnicima i službenicima u Zrenjaninskoj biskupiji i njezinim ustanovama, odredi rok do 15. listopada da dostave certifikate o bar jednom cijepljenju ili dokaz o oporavku od covida, a rok za dostavljanje drugog certifikata bio je do 15. studenog. Kako se navodi u Okružnici, onima koji nisu poštivali uredbu od 1. studenog je zabranjen rad s ljudima i služenje sakramenata, a takve osobe bile su dužne napustiti zgrade Biskupije i radna mjesta do 15. studenog.
Dalibor Mergel / Hrvatska riječ