U BRATSKOM TREBINjU, NA „DUČIĆEVIM VEČERIMA POEZIJE”, SA BARDOVIMA POETSKE REČI I DOMAĆINIMA – NA IZVORIŠTU DUHOVNOSTI

Praznik stiha na Trebišnjici

Evo nas opet u Hercegovini, u bratskom Trebinju na poetskoj manifestaciji posvećenoj Dučiću. U Trebinju je 6. april praznik stiha, a sutradan je sveta arhijerejska liturgija i pomen Jovanu Dučiću – slava hercegovačke Gračanice, na Crkveni, gde veliki pesnik počiva, po sopstvenoj želji, od 22. oktobra 2000 godine. Najslavniji Trebinjanin koji je preminuo 7. aprila, sve što je imao ostavio je „milom Trebinju”.
Ovogodišnja manifestacija je završena svečanošću „Na Dučićevom putu” u Kulturnom centru Trebinja. Stihove su govorili Gojko Đogo, ovogodišnji dobitnik Dučićeve nagrade, Ljubivoje Ršumović, Đorđo Sladoje, Ranko Jovović, Dragan Dragojlović, Dragan Jovanović – Danilov, Ranko Pavlović, Vladimir Jagličić, Blagoje Baković i Živorad Nedeljković.
Nagrada je laureatu uručena je na svečanoj akademiji.
– Đogo je poezijom iskazao nepotkupljene i zastrašujuće istine o našem vremenu, ali nikada ne svodeći pjesmu na jednoznačnost, već joj obezbjeđujući univerzalne dimenzije i značenje kroz vremena – rekao je gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurović, na otvaranju manifestacije.
Đogo kaže da na ovakav dar uzvraća uzdarjem, besedom o Dučiću: Danas ovu nagradu primam sa ponosom i možda sa malo sete, ali zasigurno sa mnogo, mnogo radosti.
Na Svečanoj akademiji koja je umetnički vrh, nastupili su Srpsko pjevačko društvo „Jedinstvo” iz Kotora sa solistima i dirigent Mihajlo Lazarević, operski prvaci Jasmina Trumbetaš i Dragoljub Bajić, uz klavirsku pratnju Nevene Živković, solista na fruli Bora Dugić uz pratnju harmonike Slobodana Prodanovića i etno pojac Snežana Spasić. U završnici praizvedba Dučićeve pesme „Hercegovina” koju, uz klavirsku pratnju kompozitora pesme Boba Vučura i vokalnu pratnju Hora „Jedinstvo”, izvodi Milisav Sukonjica a publika prati kao himnu…
Ovogodišnji naučni skup „Dučićevih večeri poezije” u organizaciji Instituta za književnost i umetnost u Beogradu, naslovljen je „Aleksa Šantić – pjesnik moderne”.
„Dučićeve večeri” su i kafa pod platanima, na „Trgu pjesnika” – susret sa proslavljenim košarkašem Dejanom Bodirogom, preduzetnikom Draganom Aćimovićem, Tatajanom Bulajić iz Turističke organizacije Trebinja. Šetnja starim gradom i kamenim Arslanagić mostom, prostranim parkom gde se „gledaju” Njegoš, i Dučić, poseta manastiru Tvrdoš…. I razgovor sa meštanima i prodavcima „sira iz mješine”, maslinovog ulja, vina i meda, na pijaci usred centra, predah u nadaleko čuvenoj poslastičarnici zbog koje se ovde zaustavlja na putu za Dubrovnik i Herceg Novi, ručak u restoranu kojim od pre nekoliko dana upravlja Dejan Tarana, mladi odbornik i stari folklorac iz KUD „Alat – Swisslion”, etno restoran podno Zubaca… Razgovor sa gradonačelnikom Vučurevićem o planovima za razvoj Trebinja… I, kao što Stevan Raičković nekada nije morao da zamišlja Tisu, tako ni ja više ne moram da zamišljam Trebinje i Trebišnjicu jer oni su, mediteranski, duboko u meni…

MOST IZMEĐU HERCEGOVINE I BANATA
Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević kaže da su Trebinje i Hercegovina kneževina Jovana Dučića, i da je manifestacija Dučićeve večeri poezije događaj koji se svake godine iščekuje sa nestrpljenjem i pijetetom.
– Šaljem bratske pozdrave Zrenjaninu i gradonačelniku Čedomiru Janjiću i jedva čekam da se ponovo vidimo u jednom od naša dva grada – kaže za „Zrenjanin” Vučurević. – Pozdravljam i Uroša Milojevića koji već godinama gradi most između Hercegovine i Banata, Trebinja, Kleka i Zrenjanina.
BRANKA JAJIĆ