U ČETVRTAK ULIČNA AKCIJA I TRIBINA: „Koliko košta naša žeđ“

Koliko je gradskog i državnog novca do sada uloženo u fabriku vode, kako je fabrika iskoristila 67 miliona dinara iz republičkog budžeta, gde i kako se vrše analize vode koju koriste građani Zrenjanina – neka su od pitanja o čijim će se odgovorima diskutovati na javnom događaju „Koliko košta naša žeđ“, koji će se održati u četvrtak, 11. jula, u okviru kampanje „Srbija do informacija“. Najpre će na Trgu slobode od 17 do 19 časova biti održana ulična akcija, a potom u kafeu „Alter nativa“ (Sarajlijina 5) od 19.30 i Istinomer forum na kojem će učestvovati Dušan Kokot, predstavnik inicijative „Građanski preokret“, Alisa Kockar, odbornica u Skupštini grada Zrenjanina, Iva Marković, predstavnica inicijative „Pravo na vodu“ i Andrija Petrović, predstavnik inicijative „Da Valjevo prodiše“. Moderatorka će biti Nataša Kovačević, novinarka televizije N1. 
Kampanju „Srbija do informacija“ organizuje CRTA – Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost. Cilj kampanje, kako se navodi, jeste da istakne važnost prava javnosti da zna šta i kako rade organi vlasti. Do sada su u ovoj akciji učestvovali građani Valjeva, Kragujevca, Užica, Sombora, Prijepolja, Smedereva i drugih gradova.
CRTA je osnovana 2002. godine kao udruženje građana. Brave se praćenjem i procenom stepena odgovornosti nosilaca vlasti, zahtevajući da polažu račune građanima, a takođe sprovode i edukacije građana i političara. Do sada su pokrenuli nekoliko inicijativa kao što su „Građani na straži“, „Otvoreni parlament“ i „Istinomer“.

M.M.