U DUHOVNOM CENTRU „PREPODOBNI RAFAILO BANATSKI”

Ikone inspirisane Vaskrsom i slike

Ikone ponovo krase, o Vaskrsu, Galeriju Duhovnog centra „Prepodobni Rafailo Banatski”. Autori su članovi Umetničkog ateljea Duhovnog centra „Prepodobni Rafailo Banatski” koji vodi akademski slikar Aleksandar Kačar a umetnici su, uz ikone, izložili i druge motive.
Na svečanom otvaranju izložbe, prošlog četvrtka, 28. aprila, učesnicima i prisutnima se obratio starešina Uspenskog hrama u Zrenjaninu Radivoj Nađalin. Duhovnim kompozicijama svečanost je uveličao Mešoviti hor „Prepodobni Rafailo Banatski” kojim diriguje mr Senka Milosavljević.
Ovo je poruka zapisana u katalogu: „Danas, kada zajedno sa Presvetom Bogorodicom stojimo ispred Krsta, oplakujući njegovo stradanje i raspeće govoreći Slava Gospode tvome dugotrpljenju, isto tako znamo da nas posle stradanja čeka i Vaskrsenje Njegovo, a jednog dana i naše. Neka bi dao Gospod da zajedno jednoga dana, stojeći pred licem Gospodnjim, radosno svi kličemo: Dan je vaskrsenja, svečanost neka nas prosveti i zagrlimo jedan drugoga. Recimo i onima koji nas mrze: Braćo oprostimo sve priznajući vaskrsenje i tako uzviknemo: Hristos vaskrse iz mrtvih, smrću smrt satre i onima u grobovima život darova.”
Prema rečima Aleksandra Kačara, većina autora su pravi profesionalci, iako se slikanjem bave amaterski. Ovog puta su im se pridružili i učenici umetničkih škola i fakulteta koji su se za prijemne spremali upravo u Umetničkom ateljeu Duhovnog centra „Prepodobni Rafailo Banatski”.

B.J.