U KULTURNOM CENTRU ODRŽANA HUMANITARNA BALETSKA PREDSTAVA ZA DECU „LEPOTICA I ZVER”

Bajka koja ostavlja bez daha

Mnogo dece, a posebno devojčice vole priču o lepoj devojci Bel koja je skromno živela na selu sa svojim ocem. Jednoga dana, vraćajući se sa puta, njen otac zaluta i izgubi se u dubokoj šumi. Tu nailazi na začarani zamak u kojem je vladar bila okrutna Zver koja ga je zarobila. Bel pronalazi svog oca i pristaje na žrtvu kako bi ga oslobodila. Od tada ona postaje zatočenik Zveri, za koju će se ispostaviti da je u stvari princ na kojeg su bačene zle čini koje samo Bel i njena iskrena ljubav mogu skinuti…
Ovo je, ukratko, radnja bajke koja ima nekoliko varijanti. Inspirisana je francuskim romanom iz 1740. godine, a najpoznatija po Diznijevom animiranom dugometražnom ostvarenju iz 1991. godine uz koji su odrastale mnoge generacije mališana. Prema motivima ove priče, nedavno je u velikoj sali Kulturnog centra održana humanitarna baletska predstava „Lepotica i zver” koju je izveo Baletski studio „Stejdž” (STAGE), koju je po motivu istoimenog Diznijevog filma režirala Aleksandra Tot, diplomirani baletski igrač.
– Sedmu godinu zaredom naš Baletski studio organizuje humanitarne baletske predstave za decu. I ove godine odigrali smo tri predstave za predškolce i školarce. U organizaciji ove humanitarne akcije kao i svake godine učestvuju, osim igrača i članova Baletskog studija, radnici Kulturnog centra, a veliku podršku daju roditelji dece koja igraju. U predstavi ima oko 20 koreografija koje sam ja uradila, a jednu je osmislila moja ćerka Andrea, koja je na drugoj godini srednje baletske škole „Lujo Davičo” u Beogradu – ističe Aleksandra Tot.
Koreografije, gluma i plejbek pevanje je prilagođeno deci uzrasta od tri do 16 godina, počevši od klasičnog, preko savremenog do džez baleta. U celoj predstavi korišćeno je 140 prelepih kostima, koji su maštoviti, ručno rađeni posebno za ovu predstavu, a izradu su finansirali roditelji dece koja učestvuju. Priprema predstave trajala je četiri meseca.
– Kostime je dizajnirala i izradila Rada Inđin Mirkov, naša dugogodišnja saradnica. Sam proces pravljenja kostima – od uzimanja mera, preko dizajna pa do završne izrade – trajao je oko četiri meseca. Kostimi su u osnovi izrađeni od sunđera i obloženi su tekstilom. Lik Zveri imao je originalnu masku koju smo morali da uvezemo iz inostranstva, jer je nije bilo moguće naći kod nas – kaže naša sagovornica.
Najlepši deo predstave, i cele priče je svakako humanitarni aspekt.
– Ove godine sakupljeno je oko 120.000 dinara od prodatih ulaznica. Želimo da tim novcem obezbedimo potrebna sredstva za rad Dečjeg odeljenja Opšte bolnice „Đorđe Joanović”, a manji deo novca ćemo da preusmerimo jednom gradskom vrtiću. Svake godine smo raspoloženi za ovu humanitarnu akciju, a posebno zadovoljstvo su nam predstave pred punom salom u kojoj su deca, jer su oni najvernija najiskrenija publika – dodaje Tot.
Bajka „Lepotica i zver” postala je omiljena kroz vekove među svim generacijama zbog romantične priče pune magije, ali i poruke da je prava lepota skrivena u nama samima.

  • ONI SU OŽIVELI MAGIČNI SVET
    Uloga devojke Bel pripala je Ljiljani Graor, dok je Zver odglumila Una Marković. Svećnjak je bila Sara Radlovački, sat Aleksandra Karuović, gospođa Čajnik Danijela Karuović, a Praško Nevena Divjak. Čiviluk, stolica i orman koji govore upotpunjuju čarobni svet u kojem se Bel nalazi, a oživeli su ih Mia Popov, Nevena Kesić i Nađa Janković. Negativca Gastona dočarao je Marko Bašić, a njegovog pomoćnika La Fua Gordana Lazić. Uloga Belinog oca pripala je Milici Berbakov, a Čarobnica koja je bacila čini je Žaneta Zadunajski.

MIROSLAVA MALBAŠKI