U KULTURNOM CENTRU OTVORENA IZLOŽBA UMETNICE TATJANE MARTICKI: „Pejzaž – Fragmenti i teksture“

U okviru programa vizuelnih umetnosti sinoć je u Kulturnom centru otvorena izložba umetnice Tatjane Marticki koja u svom likovnom radu istražuje motive iz prirode, iskazuje ih i predstavlja u formi slike, instalacije i umetničke knjige. Koncepcija autorkinih radova zasnovana je na selekciji i prikupljanju različitih biljnih plodova, kao i upotrebi materijala prirodnog porekla, koji daljom umetničkom intervencijom formiraju apstrahovane strukture prigušenog kolorita i naglašenih taktilnih kvaliteta, asocirajući na mikro prikaze zemljinog tla. Pored formalnog poigravanja tekstualnim kvalitetima različitih materijala, realizovana dela predstavljaju i autorkino lično propitivanje sopstvenog položaja u kontekstu saživota čoveka i prirode i posledica narušavanja te ravnoteže. Izložbu čine 14 slika, 1 instalacija i 1 eksponat u vidu knjige. Tatjana Marticki do sada je imala tri samostalne i učestvovala je na 28 selektovanih grupnih izložbi. Dobitnica je nekoliko nagrada i pohvala za svoj rad.

Izložba Tatjane Marticki „Pejzaž – Fragmenti i teksture“ otvorena je do 5. jula u salonu Kulturnog centra, svakog dana od 8 do 20 časova.

Tatjana, Marticki, rođena 1996. godine u Novom Sadu. Osnovne akademske studije, modul Grafika, završila 2019. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Anice Radošević Babić, a master akademske studije završila je 2021. godine na istom modulu. Od 2020. godine je član SULUV-a. Do sada je svoj rad prikazala na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učestvovala je u više projekata i radionica, kao i na nekoliko likovnih kolonija (Smederevo, Bogdanci u Severnoj Makedoniji). Dobitnica je nekoliko nagrada i pohvala za svoj rad od kojih se izdvajaju «Srebrna igla» – XV Međunarodnog grafičkog bijenala „Suva igla“ – Užice (2021), Godišnja nagrada departmana likovnih umetnosti za najuspešniji umetnički rad iz umetničke discipline – grafika, Akademija umetnosti u Novom Sadu (2019), i Pohvala XIV Međunarodnog grafičkog bijenala – «Suva igla» u Užicu (2019). Dobitnica je Nagrade iz zadužbinskih fondova Matice srpske za najbolje đake i studente završnih godina škola i fakulteta (2020).

 foto: Kulturni centar