U NEDELJU BESPLATNI PREGLEDI: Pravo imaju i građani koji nemaju zdravstveno osiguranje

Besplatni preventivni pregledi u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“ biće organizovani u nedelju 28. januara u sklopu akcije Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Pregledi će se vršiti u periodu od 8 do 16 časova i to: ultrazvuk abdomena i mamografija (koji se obavljaju na Odeljenju radiologije) i laboratorijske analize tumor markera CEA i Ca 19-9 (koje se obavljaju u Biohemijskoj laboratoriji). Pravo na preglede imaju i građani koji nisu zdravstveno osigurani, a potrebno je poneti neki identifikacioni dokument – ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu.

Mamografija se radi kod žena od 50 do 69 godina života, kod onih koje ovaj pregled nisu radile u toku poslednje dve godine, kao i kod žena koje nisu obuhvaćene nacionalnim programom skrininga. Ko želi da obavi ultrazvuk abdomena, nakon 20 časova prethodnog dana ne treba da unosi hranu, a na dan pregleda ni hranu ni tečnost. Analiza tumor markera CEA i Ca 19-9 se rade osobama koje imaju tegobe u smislu bolova u stomaku, koje gube na telesnoj težini ili imaju krv u stolici.

M.M.