OBELEŽENA SLAVA ZEMLJORADNIČKE ZADRUGE „BEGEJ“: Okupili se mnogi poljoprivrednici

Zadrugari, kooperanti, poslovni prijatelji i zaposleni u Zemljoradničkoj zadruzi „Begej“ u Zrenjaninu obeležili su zadružnu slavu – Svetog Savu.

Verski obred i kratku besedu o delu prvog srpskog arhiepiskopa Rastka Nemanjića – Svetog Save održao je protonamesnih Uspenskog hrama Branislav Petrović, a o aktivnosti Zadruge osnovane pre 26 godina na Savindan govorili su direktor Ljubomir Topličević i predsednik Upravnog odbora Branislav Vorgić. Po tradiciji, pomenuti su osnivači i prvi zadrugari, na čelu sa pokojnim Vojislavom Grozdanovim.

– Zadruga je u svakom pogledu „druga kuća“ za zadrugare. Zadruga neguje solidarnost i uvek izlazi u susret zadrugarima. Zadrugari, pak, po pravilu ostaju lojalni svojoj zadruzi, čak i kada ona nije u stanju da im obezbedi najpovoljnje cene u nabavci repromaterijala i plasmanu njihovih proizvoda na tržište – rekao je za naš sajt Branislav Vorgić.

On je izrazio zadovoljstvo što je stasala nova mlađa generacija poljoprivrednika iz grada a i okolnih sela, povezanih sa Zadrugom „Begej“. Mlađi ljudi koji su i u teškim vremenima ostali verni obrađivanju plodne banatske zemlje usvajaju nova znanja i tehnike.

– Verujem da Zadruga „Begej“ i zadrugarstvo u celini, imaju budućnost. Zadružna svojina je i ustavno definisana kao oblik svojine, pored državne i privatne – poentira Vorgić.

Obeležavanju zadružne slave prisustvovali su mnogi ugledni zrenjaninski poljoprivrednici i stručnjaci. Bili su tu između ostalih i diplomirani inženjer Ljubiša Ćosović, diplomirani inženjer Miroslav Vukov, Dragiša Radovančev, Saša Basta, Vojislav Mirkov, Miloje Radović, Predrag Vladulj, Borislav Cvetinov, Dušan Todorov – Frajta i mnogi drugi.

DSC_0703 .

Zemljoradnička zadruga„Begej“ ima 48 zadrugara koji obrađuju oko 2.000 katastarskih jutara, odnosno oko 1.200 hektara zemljišta. Zadruga sarađuje sa velikim brojem kooperanata i svim poznatijim prometnicima mineralnih đubriva, sredstava za zaštitu bilja i poljoprivredne mehanizacije.

M. S-n.

Foto: Ivan Pančić

DSC_0679 .

DSC_0698 .