MEĐUNARODNI DAN SEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA: Zrenjanin nije zaboravio nevine žrtve

U znak sećanja na 27. januar 1945. godine, kada su borci Crvene armije oslobodili ozloglašeni logor smrti u porobljenoj Evropi – Aušvic Birkenau, Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je ovaj dan za Međunaroni dan sećanja na žrtve Holokasuta, koji se, kao što je to u celom slobodarskom svetu, obeležava i u Srbiji, i u Zrenjaninu.

Ovaj dana, kada se Jevreji širom sveta sećaju masovnog stradanja svojih sunarodnika, kao i žrtava Holokausta drugih naroda, Jevrejska opština Zrenjanin već godinama obeležava zajedno sa Gradom Zrenjaninom. Članovi Jevrejske opštine Zrenjanin, potomci Jevreja iz Velikog Bečkereka i Petrovgrada i predstavnici Grada Zrenjanina položili su danas vence na spomen-ploču na mestu  gde se nekada nalazila sinagoga, u današnjoj Jevrejskoj ulici, koju je okupator srušio 1941. godine. Takođe su položili vence na spomen-ploču na zgradi Poljoprivredne škole, gde se 1941. godine nalazio sabirni logor za Jevreje, odakle su deportovani u beogradske logore.

U ime Jevrejske opštine Zrenjanin venac su položili Eva Dudvarski, Eva Radovančev i Erne Švan. U ime Grada Zrenjanina venac na spomen-ploču u Jevrejskoj ulici položili su pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić i zamenica Skupštine grada Ljuba Travica.Kako je rekla predsednica Jevrejske opštine Zrenjanin Ljiljana Popov, ovaj dan obeležavamo kako se više nikada ne bi ponovio zločin i da više nikada ne bude stradanja kakvo je bilo u Holokaustu.

JEVREJI _0007

– Naš grad je primer višenacionalne sredine i naša je obaveza, ali pre svega želja, da svake godine obeležavamo datume stradanja nekadašnjih sugrađana. U saradnji s jevrejskom zajednicom godišnje obeležavamo 27. januar i 18. avgust, dan stradanja praktično cele jevrejske populacije u gradu, kada takođe šaljemo poruke mira i zajedničkog suživota građana Zrenjanina. Važniji od obeležavanja datuma su svakako i časovi u školama, gde mladim generacijama treba objašnjavati zašto je došlo do genocida i da se on nikada više ne sme ponoviti – istakao je Duško Radišić.

JEVREJI _0004

Potpredsednik Jevrejske opštine Zrenjanin Vladimir Arsenić podsetio je na stradanje Jevreja u Evropi i u našem gradu.

–  Jevrejska zajednica u srednjem Banatu danas okuplja oko 200 članova, dok ih je na teritoriji Srbije oko 3.000, najviše u Beogradu.  Na teritoriji nekadašnje Jugoslavije, pred rat, živelo je više od 30 hiljada Jevreja i samo oko 3.000 ih je preživelo. Danas, u Zrenjaninu, ova zajednica je aktivna i prisutna u javnosti, i pored komemorativnih skupova organizuje različite manifestacije, nekoliko godišnjih izložbi, sportske igre. Jevrejska zajednica uvek je bila sastavni deo ovog društva i ponašala se vrlo odgovorno prema društvu i mislim da se i društvo srazmerno tome ponaša i prema Jevrejskoj zajednici. S Gradom Zrenjaninom ostvarujemo dobru saradnju – rekao je Arsenić

Više od 1.300 Jevreja je dereglijom, put Begeja, deportovano iz našeg grada 18. januara 1941. godine, u Beograd u logore na Sajmištu i u Jajincima, gde su ubrzo pogubljeni. Jevrejska zajednica u Zrenjaninu danas gotovo da nema ni 10 odsto nekadašnjeg jevrejskog stanovništva. Većina Jevreja koja danas žive u Zrenjaninu uglavnom su potomci nekadašnjih petrovgradskih Jevreja. Oni čuvaju uspomene na svoje pretke, u čemu im pomaže lokalna samouprava, a osim dva važna datuma, 27. januara i 18. avgusta, neguju običaje, kulturu i tradiciju Jevreja, organizuju izložbe, promocije knjiga, pozorišne predstave i koncerte, kao i manifestacije koje promovišu suživot sa narodima i nacionalnim manjinama na ovom području.

Branka Jajić

Foto: Jovan Njegović Drndak

JEVREJI _0005

JEVREJI _0003

JEVREJI _0002

JEVREJI _0006