U NOVOBEČEJSKOM „ČUDOTVORCU” DISCIPLINOM POBEĐUJU ZLOGLASNI VIRUS

Velika, složna porodica

Resorno ministarstvo i pokrajinski sekretarijat donirali su zaštitnu opremu i dezinfikaciona sredstva, a Ljiljana Bognić, direktorka Doma „Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac”, ističe da je najveća pomoć Ministarstva odobrenje deset radnih mesta na privremeno-povremenim poslovima

Ove godine je 12. maj, slava Doma za smeštaj odraslih i starih „Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac” iz Novog Bečeja, zbog prevencije širenja korona virusa, obeležena na poseban način. Umesto uobičajene svečanosti, na koju su dolazili gosti iz cele Srbije i zemalja regiona, organizovana je podela kolača i koljiva korisnicima i zaposlenima na sva tri odeljenja i u kućicama u okviru programa „Stanovanje uz podršku”. Veliku porodicu „Čudotvorca” čini 453 korisnika i 178 zaposlenih koji zajedno, disciplinovano i složno, odolevaju opasnom virusu.
– Nekoliko dana pre uvođenja vanrednog stanja, zbog sezonskog gripa, zabranili smo posete korisnicima, kao i da oni izlaze iz Doma. To nas je, delom, spaslo od ulaska korone. Drugi, presudan deo, su disciplina, odgovornost i postupanje po instrukcijama resornog ministarstva i pokrajinskog sekretarijata. Formirali smo Krizni štab čiji su članovi lekari, medicinske sestre, koordinatori stručnih radnika, usluge pomoći u kući i radnih terapeuta, kao i šefovi kuhinje i tehničke službe. Štab je, po instrukcijama Ministarstva, doneo detaljan plan mera i aktivnosti na sprečavanju zaraze. Svesni opasnosti koja preti, ne želeći da rizikuju zdravlje korisnika, radnici Doma se dosledno i odgovorno pridržavaju mera zaštite i ponašaju se u skladu sa novim pravilima.
U Ustanovu ne može da uđe niko ko ne radi u njoj, poštuje se ograničenje kretanja u okviru odeljenja u Domu. Svakoga dana, a na početku je to bilo i na četiri sata, meri se temperatura zaposlenima i korisnicima, redovno se dezinfikuju unutrašnji i spoljašnji prostori. Svi koriste zaštitnu opremu – odela, kape, maske, rukavice i primenjuju pojačane mere higijene i kontrole zdravlja – kaže Ljiljana Bognić, direktorka Doma „Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac”.


Naša sagovornica naglašava da veliku zahvalnost duguje resornom ministarstvu i pokrajinskom sekretarijatu na razumevanju, kao i na donaciji zaštitne opreme i dezinfikacionih sredstva. Nadležni daju podršku i korisne savete, a Ljiljana Bognić posebno ističe da je najveća pomoć Ministarstva odobrenje deset radnih mesta na privremeno-povremenim poslovima.
Život u ovoj specifičnoj ustanovi socijalne zaštite tokom vanrednog stanja nije stao, ali je sve prilagođeno aktuelnoj situaciji. Pošto su zabranjene posete i izlazak iz Doma, korisnicima je omogućeno da se sa članovima porodica čuju i vide, pa su za svako odeljenje obezbeđeni tableti. Na radnoj terapiji i u krojačkoj radionici organizovano je šivenje maski, kapa, marama, zaštitinih odela i izrada vizira. Socijalni radnici, psiholozi i radni terapeuti kreirali su različite aktivnosti za korisnike sa željom da im, uz mnogo zabave i smeha, dane izolacije učine lepšim i veselijim.
– Pošto ne možemo van ustanove, mi maštamo. Mesta u koja želimo da otputujemo, zahvaljujući internet prezentacijama, doveli smo kod nas. Prema željama korisnika, istražujemo gradove iz kojih su oni došli, ali i Afriku, Aziju, Evropu, Australiju, Okeaniju…
Upoznajemo se sa običajima i načinom života u drugim državama, vežbamo logiku, matematiku, igramo društvene igre. Aktivni smo na poligonu spretnosti, gledamo filmove, pevamo, sviramo, čitamo knjige iz naše bogate biblioteke… Psihološkinje, koje redovno rade sa korisnicima i zaposlenima, osmisilile su radionice na kojima se razgovara o emocijama kao što su bes, strah, radost i tuga – rekla nam je socijalna radnica Marija Cucin.

B. Mandić