U OKOLINI ZRENJANINA: Počela berba jagoda

Berba jagoda počela je i u okolini Zrenjanina. Vremenske prilike pogodovale su ovom voću pa je i rod solidan. To saznajemo od Ivane Bitević i Olivere Čolić koje ortački gaje jagodu na ukupno 60 ari.  Na svojoj plantaži nadomak raskrsnice ka Aradcu, možda najvećoj u okolini Zrenjanina, njih dve zajedno sa supruzima, rođacima i decom, skoro da ne znaju za odmor. Treba ubrati pristigle crveno voće i naravno, u roku od dan, dva, naći kupce za njega.

20180511jagode275

– Berba je počela desetak dana ranije nego što je to uobičajeno. Nismo stigli da se organizujemo i angažujemo sezonske radnike. Na njivi smo od jutra do večeri i za sada smo zadovoljne kako nam posao ide. Kao što kod nas uvek biva sa rastom ponude pada i cena, a pošto je ove godine jagoda dobro rodila, za nas proizvođače od natprosečnog roda nema neke vajde. Naprotiv, više radimo, ali će nam manje ostati nego u godinama kada je prinos bio manji – kažu nam Ivana i Olivera.

sajt 20180511_2711

U Zrenjaninu i bližoj okolini nema hladnjača koje otkupljuju jagode pa se naše sagovornice i njihovi muževi dovijaju na razne načine da je što pre prodaju. Nude je trgovcima, na veliko, ali se trude  i da izbegnu posrednike. To im se, kažu, više isplati pa su zato tezgu otvorili na pijaci, a kupcima je nude i na samoj plantaži.

Z.D.   

sajt 20180511_2704 (1)