U PONEDELJAK POČINJE ŠKOLA: Zvono i onlajn i uživo

Drugo polugodište počinje u ponedeljak, 18. januara, a nastava za učenike osnovnih i srednjih škola, biće po modelu koji je primenjivan od 1. septembra 2020. godine. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je o tome poslalo obaveštenje školama uz stručna uputstva za organizaciju i realizaciju obrazovno-vaspitnog rada u osnovnim i srednjim školama, koja je Krizni štab usvojio 11. avgusta 2020. godine.

Učenici od prvog do četvrtog razreda imaće svakodnevnu nastavu u školi, u manjim grupama, dok će stariji osnovci nastavu pohađati naizmenično, neposredno i na daljinu, takođe u manjim grupama.

Nastava u srednjim školama biće organizovana tako da će đaci jednu nedelju ići u školu, a potom jednu nedelju učiti na daljinu.

Niži razredi osnovnih škola (od prvog do četvrtog) pratiće nastavu uživo, a viši razredi osnovne i srednjoškolci pratiće nastavu uglavnom po kombinovanom modelu. Za osnovce od petog do osmog razreda nastava po kombinovanom modelu podrazumeva jedan dan u školi, a jedan onlajn (odeljenje se deli u dve grupe, jedna grupa ide ponedeljak, sreda i petak, a druga utorak i četvrtak, a naredne nedelje se smenjuju), a za srednjoškolce nastava je nedelju dana uživo, a nedelju dana onlajn.

Škole sa manjim brojem učenika organizovale su nastavu u školi i za više razrede.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Branko Ružić je izjavio da državna matura neće biti deo obrazovnog sistema 2022. godine, pre svega zbog nedovoljne uključenosti visokoškolskih ustanova, poteškoća u tehnološkom delu pripreme, diskutabilnih rezultata prvog pilotiranja. On je u intervjuu za „Politiku” rekao da je državna matura svakako strateški orijentir za neko buduće vreme, ali i da dok se ti problemi ne reše, matura ne može postati validan instrument vrednovanja znanja za upis na fakultete.

M.B.