U SAVREMENOJ GALERIJI ZRENJANIN: Izložba povodom jubileja

„60. godina Umetničke kolonije Ečka – kolonije kao fenomen vojvođanske umetnosti sredinom pedesetih godina prošlog veka“ – naziv je izložbe koja je otvorena u Savremenoj galeriji Zrenjanina povodom obeležavanja jubileja.
Predstavljeno je 40 slika i skulptura 22 umetnika, učesnika prvog saziva Umetničke kolonije Ečka, među kojima su najznačajniji srpski umetnici druge polovine 20. veka Vasa Pomorišac, Milan Konjović, Lazar Vozarević, Zoran Petrović, Lazar Vujaklija, Aleksandar Luković, Jovan Soldatović i drugi umetnici.
Izložbu je otvorio gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić koji je rekao da će lokalna samouprava, zajedno sa menadžmentom Savremene galerije pokušati da pronađu atraktivniji prostor za Koloniju. Prema rečima autora izložbe Sunčice Lambić Fenjčev, osnivanjem umetničkih kolonija u Vojvodini omogućeno je da se visoka umetnost približi i građanima u manjim sredinama.
Kako je rekao direktor Savremene galerije, sve do osnivanja Muzeja savremene umetnosti u Beogradu 1965. godine, ova ustanova bila je jedino mesto u Srbiji gde su se, u jednom prostoru, mogla videti značajna dela umetnika sa prostora bivše SFRJ.
B.J.

muzej _0002_ muzej _0003_ muzej _0004_ muzej _0005_ muzej _0006_