U SAVREMENOJ GALERIJI ZRENJANIN: Radovi učesnika 38 Susreta akvarelista UK Ečka

Lidija Delić, Goran Despotovski, Milorad Mladenović i Olivera Parlić i umetnička grupa Distruktura” (Milica Milićević i Ivan Bosnić), izložili su u Savremenoj galeriji Zrenjanin radove nastale u Umetničkoj koloniji Ečka, u okviru Susreta akvarelista održanih 38. put od 29. juna, do 3. jula. Autorka izložbe je istoričarka umetnosti i kustos Savremene glerije Zrenjanin Slavica Popov, koja je kustos ovogodišnjeg Susreta akvarelista

Prema rečima Slavice Popov, umetnici koji su učestvovali u ovogodišnjem Susretu akvarelista kombinovali su tehniku akvarela ili neke njene osobine sa medijima koji su zastupljeni u njihovom radu, a kroz svoje radove su razmatrati i vodu kao temu, ali i kao medij.

Izlozba-galerija2
Ako ideja često određuje medij, većina umetnika u ovom sazivu se opredelila za rad u tehnici akvarela iako danas u oblast akvarela dolazi u obzir i ono što se ne smatra čistim akvarelom – kaže Slavica Popov.

Mr Goran Despotovski, profesor na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, na katedri za slikarstvo, svoju akavarelističku umetničku viziju je uobličio u instalaciju Telo stajaće vode”, u kojoj su elementi asocijacije forme kreveta isprepletene valjkastim formama, prelivenim tečnošću…

Mr Olivera Panić, asistentkinja na vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Berogradu, izložila je radove nastale „kao pokušaj beleženja prolaznosti” – istraživanja povezana sa pitanjem nemogućnost praznine (akvarel, grafit, boje, grafitna olovka na papiru). U Savremenoj galeriji Zrenjanin umetnica vidi mesto gde njen rad dobija izraz koji je želela. Posebno naglašava kako je kreativno sarađivala sa Slavicom Popov i timom koji je pripremao izložbu, od postavke, do kataloga.

Radovi koji su nastali u Koloniji Ečka ostaće u zbirci Savremene galeriji Zrenjanin, čija zbirka akvarela ima već 900 primeraka.

Realizaciju Kolonije su omogućili Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Zrenjanin.

B. Jajić

Foto Savremena galerija Zrenjanin

(Opširnije u pisanom izdanju).